Opleiding | 4 dagen

Proactief Beveiligen

Omschrijving
Inhoud
Doelen / Resultaten
Examen
Voor wie
Kosten
Cursusduur en -tijden
Docenten

Omschrijving

In de vierdaagse opleiding Proactief Beveiligen leer je naast de mindset verandering van reactief naar proactief, de proactieve beveiligingsmethodiek ‘Predictive Profiling’ in zijn totaliteit toe te passen. We gaan de klantvriendelijke interventie van security questioning ruim beoefenen en gaan veel dieper in op de methodiek van proactief beveiligen. 

Inhoud

Module 1 

Service & Veiligheid – 2 dagen
De beveiliger maakt in de module Service & Veiligheid kennis met de proactieve beveiligingsmethodiek volgens ‘Predictive Profiling’. Onderwerpen die tijdens deze module behandeld worden:

 • Inzicht krijgen in proactief beveiligen;
 • Bewustwording van de proactieve beveiligingsmethodiek;
 • Commitment aan de proactieve beveiligingsmethodiek;
 • Mindset verandering;
 • Methodiek proactieve beveiliging aanleren;
 • Herkennen van afwijkend gedrag;
 • Klantvriendelijk en klantgericht handelen.

Na afronding van deze eerste module heeft de cursist inzicht gekregen in de vaardigheden van proactief beveiligen en leert de cursist het belang van klantvriendelijk handelen. Doel is dat een 'mindset' verandering plaatsvindt van een reactieve- naar proactieve houding.

Module 2

Red Teaming – 1 dag
In deze module ervaren de cursisten wat het vertonen van afwijkend gedrag met je doet. Zij kruipen als het ware in de huid van de kwaadwillende en moeten een criminele of terroristische opdracht op een hoog risico object uitvoeren. De module wordt afgesloten met een evaluatie waarin videobeelden extra duidelijkheid verschaffen voor de cursist.

Onderwerpen die tijdens deze module behandeld worden:

 • Red Teaming in praktijk (ervaren wat afwijkend gedrag met je doet)
 • Betrapt gedrag
 • Spotlight effect
 • Security Questioning

Na afronding van de tweede module heeft de cursist beter inzicht in de proactieve beveiligingsmethodiek ‘Predictive Profiling’. In deze opleiding willen wij dat de cursist zelf gaat ervaren wat afwijkend gedrag met je doet zodat dit een positief effect heeft tijdens de eigen werkzaamheden. 

Module 3.

Security Questioning – 1 dag
In de module Security Questioning wordt geleerd hoe een klantvriendelijk gesprek kan worden ingezet om achter de intentie van afwijkend gedrag te komen. Je leert security questioning volgens de CCE-methodiek. Deze methodiek wordt exclusief door SoSecure in Nederland aangeboden en in vele malen beter dan de security questioning methodiek volgens ‘Predictive Profiling’. 

Onderwerpen die tijdens deze module behandeld worden:

 • Controlled Cognitive Engagement (CCE) * N I E U W *
 • Klantvriendelijk gesprek voeren;
 • Door vragen te stellen, achter intenties komen;
 • Gedrag en houding;
 • Spiegeleffect (hoe zien andere personen jou).

Na afronding van deze modules kan de cursist zelf aan de slag om de proactieve beveiligingsmethodiek in de eigen werkomgeving te gebruiken.

Doelen / Resultaten

Na het volgen van deze vierdaagse opleiding proactief beveiligen ben je in staat om de methodiek van predictive profiling zelfstandig uit te kunnen voeren. Proactief beveiligen is een onderwerp wat niet meer weg te denken is bij de competenties van een professionele beveiliger. Veel werkgevers vragen dan ook naar beveiligers die inzicht hebben in de proactieve beveiligingsmethodiek.

Examen

SoSecure vindt het belangrijk om de kwaliteit van de opleiding onafhankelijk te examineren. De vierdaagse opleiding proactief beveiligen is een registeropleiding en wordt afgesloten met een schriftelijk examen dat onder de verantwoordelijkheid valt van het onafhankelijke examen Instituut voor Beroepsexamens (IBEX). 

Na het succesvol behalen van je examen, ontvang je het diploma Proactief Beveiligen. Als je het diploma hebt behaald word je opgenomen in het Nationaal Beveiligingsregister en ben je gerechtigd om de letters RSP (Register Security Profiler) achter je familienaam te plaatsen.

Voor wie?

De opleiding is zeer geschikt voor beveiligers die willen doorgroeien en inzicht in Proactief Beveiligen willen krijgen. De leerstof is direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk als beveiliger.

Wil je de proactieve beveiligingsmethodiek van Predictive Profiling in jouw organisatie kunnen implementeren, bekijk dan onze post HBO-opleiding Predictive Profiling.

Kosten

De kosten voor de vierdaagse Proactief Beveiligen opleiding zijn € 1.495,- per persoon exclusief BTW. De opleiding kan nu ook BTW-vrij worden aangeboden.

Genoemde prijs is inclusief:

 • Lesmateriaal en benodigdheden;
 • Gastdocenten;
 • Consumpties zoals koffie, thee en frisdrank;
 • Lunch

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen over de opleiding? Neem dan vooral contact met ons op.

Cursusduur en -tijden

De opleiding duurt twee dagen en wordt gehouden in De Meern (Utrecht), Rijnzathe 8. De cursustijden zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bij voldoende aanmeldingen kan de cursus ook worden verzorgd in Vaassen of Schijndel. 

De cursus kan ook incompany worden aangeboden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Docenten

Leen van der Plas - Het Team

Leen van der Plas

Marit Rutten - Het Team

Marit Rutten

Willem Leeuwenkamp - Het Team

Willem Leeuwenkamp

Scroll naar boven