Waarom SoSecure
designline-sosecure.svg

SoSecure International is een beveiligingsorganisatie, onderscheidend in het faciliteren van hoogwaardige security- en inlichtingenproducten. Wij zijn toonaangevend in inlichtingenanalyse en proactieve beveiliging. Onze expertise richt zich onder andere op de volgende onderwerpen: Predictive Profiling, Red Teaming, Security Intelligence, Inlichtingen Analyses, Radicalisering en Terrorisme, Proactief Beveiligen, Ondervragings- en gesprekstechnieken en Open Source Intelligence (OSINT). Hierin ondersteunen, trainen en adviseren wij publieke- en private organisaties in Nederland en Europa. We leveren onze producten op maat en organiseren opleidingen, trainingen en masterclasses voor diverse lagen in uw organisatie. Van directie en management tot teamleiders en operationeel medewerkers.

Onze visie is dat wij geëvalueerde praktische inzichten combineren met wetenschappelijke kennis. Wij stimuleren praktijkgestuurde wetenschap en brengen zo het beste van de werelden van wetenschap en beroepspraktijk bijeen.

Het Ontstaan

Aan de wieg van SoSecure staat Leen van der Plas. Een zeer ervaren beveiligingsspecialist die in 1980 van de Rijkspolitie startte en acht jaar later via een recherchefunctie op Schiphol in aanraking kwam met Predictive Profiling. Dit interessante vakgebied liet hem niet meer los. Hij nam het mee in zijn latere werk bij de Dienst Bijzondere Recherche zaken, gespecialiseerd in politiële infiltratie, getuigenbescherming, terrorisme en observatie. Leen volgde steeds meer opleidingen in binnen- en buitenland en werd, na recherche-chef op Aruba, chef van het Nationale terreur en observatieteam. In die tijd werkte hij nauw samen met inlichtingendiensten.

Voordat Leen in 2006 SoSecure startte, werd hij via de criminele inlichtingendienst van de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst gevraagd om proactieve, klantvriendelijke beveiliging voor het Rijksmuseum en Van Gogh Museum te organiseren.

Hier merkte ik dat de beveiligers graag incidenten wilden voorkomen, maar geen idee hadden hoe dat moest. Ik dacht meteen aan Predictive Profiling en ontwikkelde daarin een aangepaste methodiek ten behoeve van de Nederlandse beveiligingsbranche. Daar is SoSecure eigenlijk uit geboren.
- Leen van der Plas

Meer weten over hoe SoSecure van pionier in proactieve beveiliging en Predictive Profiling via praktijkgestuurde wetenschap doorontwikkelde naar het toonaangevende kennisinstituut en consultancy-organisatie voor proactieve veiligheidsconcepten in Europa?

U las al welke functies ik bekleedde voordat ik SoSecure opstartte. Enkele hoogtepunten van mijn carrière waren dat ik samen met de Koninklijke marechaussee en de Douane het Schipholteam heb opgezet dat drugskoeriers oppakt. Ook werd ik gescout door de Centrale Recherche en Informatiedienst (CRI) en ben gaan werken binnen een heimelijke en afgeschermde afdeling van de nationale politie op het gebied van politiek activisme, politiële infiltratie, getuigenbescherming en observatie.

Ook introduceerde ik met succes de observatie en andere bijzondere opsporingsmethodieken in Aruba ter bestrijding van de zware georganiseerde criminaliteit. Al die kennis en ervaring gebruiken we nu bij SoSecure voor de ontwikkeling van hoogwaardige producten voor de beveiligingsbranche.

De eerste training proactief beveiligen

Wij hebben in de begintijd een training proactief beveiligen ontwikkeld onder de naam OGRI, wat staat voor Observeren Gedragsherkenning Risicoanalyse en Interventie, dat was in Nederland de eerste training op het gebied van proactief beveiligen. Nadat wij de beveiligers van het Rijksmuseum en het Van Gogh museum hadden opgeleid werd al snel duidelijk dat dit een nieuwe visie op beveiligen in Nederland was en ontstond de behoefte naar meer kennis en opleidingen.

In deze eerste trainingen stonden de vaardigheden centraal en kwam al snel naar voren dat de beveiligers deze toch best lastig konden uitvoeren. Het probleem zat in de benadering van mensen en door middel van vragen te stellen achter de intentie te komen van het afwijkende gedrag. Wij konden niet echt de vinger op de zere plek leggen en hebben TNO hierbij betrokken.

Hen vroegen we om een wetenschappelijk onderzoek te doen naar de competenties van de proactieve beveiliger en hoe zij het best getraind kunnen worden. Dat heeft een schat aan informatie opgeleverd waar wij tot de dag van vandaag gebruik van maken in onze beveiligingsopleidingen. Juist deze inbreng van het wetenschappelijke onderzoek werkte erg goed. 

Ook kwamen we er toen achter dat alleen wetenschappelijk onderzoek niet werkte en dat de praktische toepasbaarheid mistte. Hierdoor hebben wij een methodiek ontwikkeld om deze twee werelden bij elkaar te brengen. Dit noemen we praktijkgestuurde wetenschap. De geëvalueerde praktijkervaringen gebruiken we voor kwaliteitsverbetering van de proactieve beveiligingsmethodiek.

Je kunt het pas voorkomen als je weet hoe je het kunt herkennen

Centraal in de ontwikkeling stond en staat dat je incidenten pas kunt voorkomen als je weet hoe je het kunt herkennen. Dit houdt in dat je kennis moet hebben over criminaliteitsvormen, want als je weet hoe criminelen hun activiteiten verrichten, kun je daarop anticiperen en het zodanig beïnvloeden dat de crimineel besluit de acties te stoppen. Wij hebben ons daarom gericht op het verzamelen van modi operandi van criminaliteit en hebben nu al meer dan 53.000 modi operandi van zakkenrollers tot terrorisme verzameld. Wij analyseren deze modi operandi en verstrekken de bevindingen aan de organisaties die aan ons verbonden zijn. Hierdoor zijn deze organisaties gegarandeerd van de meest actuele manieren waarin criminaliteit in hun branche voorkomt. Hierin speelt het delen van informatie en de transitie van informatie naar intelligence een grote rol.

Klaar voor de toekomst met informatie-gestuurd beveiligen

Het concept dat wij hiervoor ontwikkeld hebben is informatie-gestuurd beveiligen, naar mijn mening de methodiek van de toekomst. Deze professionalisering van proactief beveiligen, Predictive Profiling en intelligence analyses, wordt door ons op dit moment wetenschappelijk onderzocht en in combinatie met de evaluaties van de praktische toepasbaarheid als ons consultancy product aangeboden om het te implementeren in uw organisatie.

Security Questioning

Een onderdeel van proactief beveiligen en Predictive Profiling is de security questioning of beter gezegd een klantvriendelijke interventiemethode om achter de intentie van het afwijkende gedrag te komen. Dit onderdeel was nog niet eerder wetenschappelijk onderzocht en niemand wist eigenlijk of security questioning binnen de Predictive Profiling methodiek wel werkte. Wij hadden al wetenschappelijk onderzoek over de competenties en trainingsmethodieken van Predictive Profling, maar wat nog ontbrak aan het lijstje was security questioning. Totdat er door twee universiteiten uit Engeland een wetenschappelijk onderzoek werd gedaan naar de security questioning zoals op de luchthavens in Europa werd uitgevoerd. Kort gezegd bleek dat de security questioning methodiek op de luchthaven niet werkte en dat de door deze Engelse universiteiten ontwikkelde methode juist erg goed werkte. 

Voor mij een eyeopener en daarom ben ik ook aan de slag gegaan met de professoren uit Engeland om de methodiek naar Nederland te halen. Deze methodiek heeft daardoor een belangrijke plek in onze trainingen op het gebied van proactief beveiligen en Predictive Profiling. Mocht u interesse hebben in deze methodiek dan mail ik u graag het wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschap en praktijk

Door het wetenschappelijke onderzoek van TNO naar de competenties van Predictive Profilers en proactieve beveiliging merkte ik, dat deze wetenschappelijke inbreng voor unieke trainingsresultaten zorgde.

Wetenschap was in combinatie met de destijds nog conservatieve beveiligingsbranche nog niet echt bekend en er was zelfs wat weerstand tegen. 

Hierdoor werd ik juist geïnspireerd om dit praktijkgestuurde wetenschappelijk concept door te ontwikkelen in onze opleidingen en dienstverlening voor SoSecure. Onze opleidingen zijn daardoor een goede balans tussen wetenschap en praktische toepasbaarheid. De praktische toepasbaarheid hebben wij georganiseerd door een stevige koppeling naar de beroepspraktijk te maken. Wij nodigen gastdocenten uit de beroepspraktijk uit om de theorie te koppelen aan de praktische toepasbaarheid voor de gehele veiligheidssector. Kijk maar naar onze opleidingen en de docenten, dan kun je zien dat wij daar prioriteit aan geven.

SoSecure anno nu

SoSecure blijft vasthouden aan het bewezen concept van wetenschappelijk onderzoek en kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid. Ook blijven we onze opleidings- en consultancyproducten uitbreiden en ons steeds meer richten op intelligence en informatie-gestuurde concepten.”


- Leen van der Plas

Neem contact op  • Footer-logo2-SoSecure.png Footer-logo1-SoSecure.png Footer-logo5-SoSecure.png Footer-logo4-SoSecure.png

  • Footer-logo3-SoSecure.pngMenzis - Slideshow Nyenrode - Slideshow Rijksmuseum - Slideshow

  • ABN Amro - SlideshowPhilips - SlideshowCurio - SlideshowAmsterdam - Slideshow

Scroll naar boven