home > predictive profiling > overige opleidingenbasisopleiding centralist alarmcentrale (boca opleiding)
alt

Basisopleiding Centralist Alarmcentrale (BoCA opleiding)

Wilt u werken als centralist in een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of camera toezichtcentrale? Dan is een diploma Basisopleiding Centralist Alarmcentrale verplicht. 

Centralist is een onmisbare schakel

Het werken als centralist binnen een alarmcentrale is een verantwoordelijke functie. Het is een onmisbare schakel in de beveiliging. Effectief kunnen waarnemen en correcte afhandeling van meldingen zijn erg belangrijk. Daarnaast moet een centralist ook altijd goed op de hoogte zijn van de wettelijke kaders en technische aspecten. De opleiding BoCA bereidt de medewerkers hier goed op voor.

De ontwikkelingen op het gebied van cameratoezicht volgen elkaar snel op. Hiermee stijgt ook de behoefte aan gecertificeerde centralisten. Naast de vastgestelde startmomenten voor open inschrijving in De Meern en Schijndel  kunnen we deze opleiding ook altijd Incompany verzorgen of op andere locaties wanneer hiervoor voldoende belangstelling is.

Wat gaat u leren?

Als centralist draagt u verantwoordelijkheid voor een correcte afhandeling van binnenkomende alarmmeldingen. Tijdens deze opleiding leert u hoe u dit zorgvuldig kunt doen, welke problemen u daarbij kunt tegenkomen en hoe u deze kunt oplossen.

Aan bod komen onder meer:

 • Pac / Bac (alarmbehandeling , soorten diensten)
 • Alarmoverdracht
 • De essentiële beroepshouding
 • Wet en regelgeving / WPBR / RPBR
 • AVG
 • Strafrecht / strafvordering
 • Arbeidsomstandighedenwet
 • Effectief waarnemen

Onze docenten?

Onze docenten hebben jarenlange ervaring in diverse particuliere alarmcentrales en bij de politie. Je leert het vak dus echt van ervaren centralisten die ook een extra verdieping kunnen geven aan de lesstof met leuke praktijk voorbeelden. De basisopleiding centralist alarmcentrale kort gezegd de BoCA leer je dus van jouw collega centralist.

Het lesmateriaal ook digitaal ( e-learning)

Wij hebben in samenwerking met de experts BoCA en onze onderwijskundigen eigen lesmateriaal samengesteld dat naadloos aansluit bij de exameneisen van de SVPB. Het lesmateriaal van de basisopleiding centralist alarmcentrale BoCA wordt je niet alleen door de docent in de klas aangeboden maar ook op ons digitale leerplein. Met behulp van e-learning bieden wij de aankomende centralisten aanvullende studiemogelijkheden, zoals proefexamens en oefenfilmpjes waarnemen ter voorbereiding op het examen. Hierdoor ben je verzekerd van de optimale leervorm en kun je leren wanneer je wilt en dient het lesmateriaal als naslagwerk. 

Op het leerplein zijn diverse praktijk voorbeelden in videomateriaal terug te zien, maar ook een chat functie met jouw medecursisten en docenten.

Examinering

De examinering van deze opleiding wordt gedaan door de Stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SVPB)

De drie toetsen die geëxamineerd worden bij de SVPB zijn: 

 • Basiskennis alarmcentrales
 • Effectief waarnemen
 • Praktijkopdracht

De cursisten moeten eerst de theorie halen (basiskennis en effectief waarnemen) voordat zij de praktijkopdracht kunnen doen. Met het BoCA certificaat kan je aan de slag als gecertificeerd alarmcentralist.

Een kandidaat moet verplicht ingeschreven worden bij een onderwijsinstelling voor de opleiding BoCA voordat door de werkgever een tijdelijke pas aangevraagd kan worden. Vanaf het moment dat de tijdelijke pas ingaat mag een kandidaat één jaar werkzaam zijn binnen een alarmcentrale, en moet binnen de looptijd van de pas het certificaat BoCA behaald worden.

Opleidingsprijs

€ 739,- inclusief arrangementskosten, lesmateriaal en toegang tot het digitale SoSecure Leerplein
Examenkosten SVPB € 307,-

Opleidingsduur

Vier lesdagen in combinatie met e-learning.


Verplichting van de werkgever

Om de functie van Alarmcentralist goed in te vullen stelt de werkgever de opleiding BoCA vaak verplicht. De werkgever dient een aanvraag in voor een tijdelijke pas en deze is 1 jaar geldig.Opleiding beveiliger 2

SoSecure heeft ook het CREBO voor het behalen van het officiele en erkende diploma en biedt de opleiding beveiliger met het Keuzedeel Proactief Beveiligen aan. Wilt u hiervan meer weten neem dan contact met ons op, wij komen dan langs voor een persoonlijk gesprek.