home > predictive profiling > overige opleidingendiploma crisis management (cme®)
alt

Diploma Crisis Management (CME®)

Een ramp of crisis komt nooit aangekondigd en kenmerkt zich door kritieke onzekerheden, weinig informatie en een hoge tijdsdruk. Dit maakt het des te belangrijker dat u als verantwoordelijk professional goed bent voorbereid. Zowel op persoonlijk, als op organisatorisch vlak. 

Van cyberaanvallen, tot terroristische aanslagen en stroomuitval, ook uw organisatie kan betrokken raken bij een crisis.

En als een crisis zich voordoet wordt de continuïteit van uw organisatie ernstig verstoord. Andere procedures gaan werken. Tijdens de post-hbo registeropleiding tot Crisis Management Expert (CME) krijgt u de handvatten om uw organisatie voor te bereiden op het onvoorstelbare.

Welke beslissingen moet je nemen om de situatie onder controle te krijgen? Hoe blijf je presteren onder druk? En hoe zorg je dat je de juiste beslissingen neemt? Dat zijn de vaardigheden waarop u tijdens de opleiding in wordt getraind.

Foto: Ontploffing Kerncentrale Chernobyl (1986)

Doel van de opleiding

In de 8-daagse post-hbo opleiding Crisis Management leert u hoe u een crisis vakkundig te lijf kunt gaan. U leert de juiste organisatorische tools en persoonlijke skills, zodat u bent voorbereid bent op ongewenste situaties. U leert werken met BASICS en bent na afronding van de opleiding in staat om verschillende crisisplannen voor uw organisatie op te stellen.

Kenmerkend voor de post-hbo opleiding Crisis Management Expert (CME) is de praktijkgerichte benadering in combinatie met geëvalueerde wetenschappelijke kennis. Elke dag doen wij simulaties met scenario's die u in uw eigen praktijk kunt tegenkomen. De praktijkscenario's worden dagelijks in het moment geëvalueerd. 

Daarnaast begeleiden wij u in een persoonlijk ontwikkelingstraject om competenties als leiderschap en stressmanagement te ontwikkelen.


Voor wie geschikt?

De opleiding is onder meer geschikt voor:

 • Securitymanagers van publieke- en private organisaties;
 • Communicatiemedewerkers;
 • Facility medewerkers;
 • Directieleden publieke- en private organisaties;
 • Werknemers binnen de vitale infrastructuur;
 • Leden van een crisisteam

De volgende organisaties:

 • Gemeenten, provinciehuizen en veiligheidshuizen;
 • Erfgoedinstellingen (o.a. musea, bibliotheken, archieven);
 • Vitale aanbieders;
 • Luchthavens en treinstations;
 • Politie, ambulance en brandweer;
 • Recreatie- en pretparken;
 • Multinationals;
 • Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI); 

Onderwerpen


Persoonlijk assessment - voorafgaand aan de opleiding. 
 • College 1: Introductie in crisismanagement
 • College 2: Crisispreparatie & informatiemanagement (1)
 • College 3: Informatiemanagement (2) verdieping op BASICS
 • College 4: Crisiscommunicatie en (online)media
 • College 5: Presteren onder druk
 • College 6: Business continuïteit management
 • College 7: Crisisscenario's en afsluitende persoonlijke evaluatie continuïteit 
 • College 8: Theorie - examen IBEX/KIWA


Docenten

De (hoofd)docenten in de opleiding zijn Paul Plaatsman (Crisispreparatie) en Willem Leeuwenkamp (SoSecure International).

       

Dhr. P. (Paul) Plaatsman: Crisispreparatie & Politie Amsterdam.

Paul is officier van dienst bij de politie Amsterdam, calamiteitencoördinator op de gemeenschappelijke meldkamer van de politie, brandweer en ambulancedienst. Daarnaast heeft hij zijn eigen onderneming Crisispreparatie Nederland waarmee hij zijn crisistool BASICS ontworpen heeft. Het is zijn passie om organisaties weerbaar te maken. Hij houdt niet van papieren tijgers en nutteloze certificaten, maar gelooft in leren door het opdoen van ervaringen. 

Paul zal tijdens de Crisis Management opleiding dan ook verantwoordelijk zijn voor de veelvuldige praktijkoefeningen met levensechte scenario's. 

  

Dhr. W. (Willem) Leeuwenkamp MSc: SoSecure & Kenniscentrum Security Intelligence.

Willem Leeuwenkamp is senior consultant bij SoSecure International. Tevens is hij is docent op het gebied van diverse proactieve veiligheidsmethodieken. O.a. in de post-hbo opleidingen: Predictive Profiling, Security Intelligence en Radicalisering & Terrorisme. 

In de opleiding tot Crisis Management Expert (CME) zal hij de opleiding verrijken met academische inzichten en begeleid hij de praktijkoefeningen en scenario's. 

Dhr. T. (Tom) Compaijen MSc: Compaijen Crisismanagement & Communicatie

Tom Compaijen is trainer en adviseur crisiscommunicatie. Tom werkte als crisis(communicatie)adviseur voor het ministerie van Volksgezondheid en de Gemeente Amsterdam. Vanuit deze functies zat hij in verschillende crisisteams voor onder andere de impact op Nederland van de uitbraak EHEC bacterie (2011, Duitsland) en het nucleair ongeval bij Fukushima (2011, Japan), noodopvang voor vluchtelingen (2015) nazorg Amsterdamse slachtoffers MH17 (2014), witte heroïne waarschuwingscampagne (Amsterdam, 2014), wateroverlast en evacuatie VUMC (2015, Amsterdam), bezoek president Obama aan Museumplein (2014, Amsterdam) en SAIL (2015, Amsterdam). Tom geeft trainingen, oefeningen en advies ter voorbereiding op crisiscommunicatie aan verschillende ministeries, veiligheidsregio's, gemeenten, NGO's en bedrijven. 

In de opleiding verzorgt Tom Compaijen een gastcollege over crisiscommunicatie, waarin vooral aandacht is voor casuïstiek en de de belangrijkste tips & tricks.

Mevr. Annette van Loenen MSc : Schiphol Group

Annette van Loenen – voormalig Airport manager bij Amsterdam Airport Schiphol (nu werkzaam als proces owner Transfer) heeft veel ervaring als voorzitter van het crisisteam wat binnen 15 minuten operationeel is bij calamiteiten en grote bedrijfsverstoringen bij Amsterdam Airport Schiphol. Als voorzitter van de “Commissie van overleg” was zij eindverantwoordelijk voor de regie op de continuïteit van Schiphol – altijd vanuit de gedachte “wat kan er nog wel?”.  

Kenmerken die haar typeren zijn to the point, snel en gedreven maar altijd vanuit de visie om samen met het dienstdoende team de calamiteit tot een goed einde te brengen. Met groot oog voor detail van de verstoring maar ook voor haar team en altijd  opererend vanuit het grotere geheel, zo veel als mogelijk is, ook rekening houdend met de belangen van de ketenpartners bracht zij samen met het dienstdoende team menig calamiteit tot een goed einde. 

Annette zal in de training nader ingaan op de rollen en verantwoordelijkheden binnen de calamiteiten organisatie van Amsterdam Airport Schiphol en daarnaast aan de hand van casuïstiek bespreken hoe altijd wordt gewerkt vanuit het principe “wat kan er nog wel”. Dagelijks reizen meer dan 200.000 passagiers vanaf Schiphol de hele wereld over, een grote verstoring door calamiteit of bedrijf continuïteit heeft namelijk verstrekkende gevolgen.

Overige docenten

Er zullen nog een aantal gastsprekers aan de opleiding worden toegevoegd. Zij vervullen vanuit hun eigen persoonlijke ervaring en kennis een diepgaand college over het onderwerp dat die dag centraal staat. Deze gastsprekers worden de komende tijd aan u gepresenteerd. 

Iedere collegedag staat voor een groot deel in het teken van het ''oefenen in de praktijk''. Het trainen van vaardigheden is ontzettend belangrijk en geeft het grootste leereffect. De afsluitende dag staat zelfs volledig in het teken van het oefenen met levensechte dreigingsscenario's.  


Uniek persoonlijk ontwikkelingstraject!

SoSecure verzorgt speciaal voor deze opleiding een uniek persoonlijk ontwikkelingstraject. Crisisteams functioneren het beste wanneer leden hun eigen kerncompetenties en hiaten kennen. In de opleiding wordt u getraind in uw kracht en wordt er gewerkt om uw persoonlijke skills te verbeteren. 

Om dit te bereiken, maken de deelnemers voorafgaand aan de opleiding een persoonlijk assessment. De uitkomst wordt gedurende de opleiding gebruikt om de opleiding op maat aan te bieden gericht op uw specifieke kwaliteiten.

Kosten

De opleidingskosten voor de theorie en praktijk bedragen €4.870,- inclusief lunch, koffie en thee, studiemateriaal, een Parkerpen en exclusief, €249,- examenkosten. 

U kunt profiteren van de CRKBO-regeling. Dit houdt in dat de opleiding BTW-vrij kan worden gefactureerd aan de overheid en particulieren.

Diplomering

De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch examen dat wordt beheerd door een onafhankelijke examencommissie en examenbureau (KIWA/IBEX). Wanneer u slaagt voor dit theorie-examen wordt u ingeschreven in het Nationaal Beveiligingsregister van de stichting CERPRO en ontvangt u de titel Crisis Management Expert (CME).Wilt u meer weten over de opleiding? Of wilt u zich inschrijven? Neem dan contact op met w.f.leeuwenkamp@sosecure.nl of info@crisispreparatie.nl