home > predictive profiling > overige opleidingendiploma crisis management (cme)
alt

Diploma Crisis Management (CME)

Een ramp of crisis komt altijd zonder aankondiging en wordt gekenmerkt door kritieke onzekerheden, weinig informatie en een hoge tijdsdruk. Dit maakt het des te belangrijker dat u als verantwoordelijk professional goed voorbereid bent wanneer zo’n afwijkende situatie zich voordoet, zowel op persoonlijk als organisatorisch vlak.

Van een terroristische aanval tot cyberhacks en van extreme droogte tot stroomuitval; ook uw organisatie kan onbewust betrokken worden in een crisis.

Op het moment dat een crisis zich voordoet wordt de continuïteit van de organisatie verstoord en gaan andere beslissingskaders werken. Tijdens de tot opleiding Crisis Management Expert krijgt u handvatten aangereikt waarmee u uw organisatie op een adequate wijze kunt voorbereiden op het onvoorspelbare. Daarnaast worden uw competenties doorontwikkeld om tijdens een crisis optimaal te kunnen functioneren.

Welke beslissingen moet je nemen om een situatie onder controle te krijgen? Hoe blijf je presteren is stressvolle situaties? En hoe zorg je dat je de juiste beslissingen neemt? Dit zijn de vaardigheden waarop u wordt getraind tijdens de opleiding. 


Foto: Ontploffing Kerncentrale Chernobyl (1986)


Doel van de opleiding


In de 8-daagse post-hbo opleiding Crisis Management leert u hoe u een crisis vakkundig te lijf kunt gaan. Wij leren u de juiste organisatorische tools gebruiken en persoonlijke skills aan, zodat u bent voorbereid bent op ongewenste situaties. Van u worden tijdens een crisis namelijk andere vaardigheden verwacht dan in uw dagelijkse werk. Na afronding van de opleiding bent u ook in staat om een crisisplan voor uw organisatie op te stellen.


Kenmerkend voor de post-hbo opleiding Crisis Management Expert (CME) is de praktijkgerichte benadering. Elke dag doen wij simulaties met scenario’s die u in uw eigen praktijk zou kunnen tegenkomen. Daarnaast begeleiden wij u in een persoonlijk ontwikkelingstraject om competenties als leiderschap en stressmanagement te ontwikkelen.


Voor wie geschikt?

De opleiding is onder meer geschikt voor:

 • Securitymanagers van publieke- en private organisaties;
 • Communicatiemedewerkers;
 • Facility medewerkers;
 • Directieleden publieke- en private organisaties;
 • Werknemers binnen de vitale infrastructuur;
 • Leden van een crisisteam (COPi, ROT, GBT).

De volgende organisaties:

 • Gemeenten, provinciehuizen en veiligheidshuizen;
 • Erfgoedinstellingen (o.a. musea, bibliotheken, archieven);
 • Vitale aanbieders;
 • Luchthavens en treinstations;
 • Politie, ambulance en brandweer;
 • Recreatie- en pretparken;
 • Multinationals;
 • Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI); 

Onderwerpen

Persoonlijk assessment - voorafgaand aan de opleiding. 


College 1 : Introductie in crisismanagement

College 2: Crisispreparatie & informatiemanagement (1)

College 3: Informatiemanagement (2) verdieping op BASICS


Tussentijdse evaluatie van het persoonlijk ontwikkelingstraject


College 4: Crisiscommunicatie en (online)media

College 5: Presteren onder druk

College 6: Business continuïteit management

College 7: Crisisscenario's en afsluitende persoonlijke evaluatie

continuïteit 


College 8: Theorie - examen IBEX/KIWA


Docenten

De (hoofd)docenten in de opleiding zijn Paul Plaatsman (Crisispreparatie) en Willem Leeuwenkamp (SoSecure International).

Dhr. P. (Paul) Plaatsman: Crisispreparatie & Politie Amsterdam

W. (Willem) Leeuwenkamp MSc: SoSecure & Kenniscentrum Security Intelligence.

Er zullen 6 gastsprekers aan de opleiding worden toegevoegd. Zij vervullen vanuit hun eigen persoonlijke kracht en ervaring een diepgaand college over het onderwerp dat die dag centraal staat. Deze gastsprekers worden de komende tijd aan u gepresenteerd. 

Iedere collegedag staat voor een groot deel in het teken van het ''oefenen in de praktijk''. Voor crisismanagement is het trainen van vaardigheden ontzettend belangrijk en geeft het grootste leereffect. De afsluitende dag staat zelfs volledig in het teken van het oefenen met relevante dreigingsscenario's.  


Uniek persoonlijk ontwikkelingstraject!SoSecure verzorgt speciaal voor deze opleiding een uniek persoonlijk ontwikkelingstraject. Crisisteams functioneren het beste wanneer leden hun eigen kerncompetenties en hiaten kennen. In de opleiding wordt u getraind in uw kracht en wordt er gewerkt om uw specifieke skills te verbeteren. 


Om dit te bereiken, maken de deelnemers voorafgaand aan de opleiding een persoonlijk assessment. De uitkomst wordt gedurende de opleiding gebruikt om de opleiding op maat aan te bieden gericht op uw specifieke kwaliteiten.Kosten


De opleidingskosten bedragen voor theorie en praktijk €4.870,- inclusief lunch, koffie en thee, studiemateriaal en een Parkerpen, exclusief € 249,- examenkosten.


U kunt profiteren van de CRKBO-regeling. Dit houdt in dat de opleiding BTW-vrij kan worden gefactureerd aan overheid en particulieren.

Diplomering


De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch examen dat wordt beheerd door een onafhankelijke examencommissie en examenbureau (KIWA/IBEX). Wanneer u slaagt voor dit theorie-examen wordt u ingeschreven in het Nationaal Beveiligingsregister van de stichting CERPRO en ontvangt u de titel Crisis Management Expert (CME).Wilt u meer weten over de opleiding? Of wilt u zich inschrijven? Neem dan contact op met w.f.leeuwenkamp@sosecure.nl of info@crisispreparatie.nl