home > blog

Laatste reacties

Nieuwsuur interviewt SoSecure over het Opnemen van Vertrouwelijke Communicatie

 

SoSecure directeur Leen van der Plas vertelde 31 augutus 2013 in Nieuwsuur in de zaak tegen topcriminelen Danny K, Dick V en Willem Holleeder over de mogelijkheden van het opnemen van vertrouwelijke communicatie. Hoe worden deze bijzonder opsporingsmiddelen ingezet en aan welke wet- en regelgeving is deze inzet gebonden.

 

In de zaak tegen topcriminelen Danny K., Dick V. en Willem Holleeder heeft justitie jarenlang op ongekende schaal afgeluisterd en zijn gesprekken van de verdachten in openbare ruimten opgenomen. Dat blijkt uit het strafdossier dat Nieuwsuur heeft ingezien.

In mei 2013 sprak Lidwien Gevers over Danny K.  https://nos.nl/l/511434

Niet eerder

Bij het afluisteren in openbare ruimten zijn waarschijnlijk op afstand inschakelbare microfoons gebruikt. Dat is een methode die nog niet eerder is ingezet, zeggen de advocaten in deze zaak. Een oud-KLPD-rechercheur van de Dienst Speciale Recherchetoepassingen bevestigt de gebruikte techniek tegenover Nieuwsuur.

Verdenkingen

De drie verdachten werden samen met zeven anderen in een grote actie van justitie aangehouden op 27 mei van dit jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Danny K. en Dick V. van het vormen van een criminele organisatie ter zake van witwassen en een criminele organisatie met als oogmerk bedreigingen, afpersing en drugshandel.

Geheime apparatuur

Uit het strafdossier blijkt dat de recherche de drie hoofdverdachten op tal van plekken heeft afgeluisterd met geheime apparatuur. Zo hing er zeker een jaar een microfoon in een kantoorruimte van een exclusief horlogebedrijf, dat is gevestigd in de Amsterdamse Diamantbeurs. Die ruimte werd door de hoofdverdachten regelmatig gebruikt om hun plannen te bespreken. Maar ook in openbare ruimten zoals een hotel en een lunchroom in Hilversum was opnameapparatuur verstopt.

In openbare ruimten

Volgens Danny K.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers zijn er nieuwe technieken gebruikt: "Ik heb wel vaker meegemaakt dat afluisterapparatuur is gebruikt, maar niet op deze schaal en niet op deze manier."

Ook Nico Meijering, advocaat van medeverdachte Dick V. is verrast door de nieuwe afluistertechniek van justitie: "Ik heb wel meer meegemaakt dat verdachten werden afgeluisterd, maar de schaal waarop dat hier is gebeurd en de duur is ongekend, en ook de plekken waar het gebeurd is, dat heb ik nog nooit gezien. Dat is dus in openbare gelegenheden, in een hotel, in een winkel. Kortom: we kunnen onze grote broer, de staat, nu overal verwachten en dat is iets wat heel erg griezelig is."

Continu opnemen

Leen van der Plas, jarenlang leidinggevende bij de Dienst Speciale Recherchetoepassingen van het KLPD, bevestigt het gebruik van de nieuwe technieken. "Op het moment dat een verdachte op zo'n openbare plek aanwezig is, wordt de microfoon aangezet. Continu opnemen is juridisch lastig, want dan zou je ook communicatie van anderen gaan opnemen en dat is niet wenselijk".

Justitie wil inhoudelijk niet op het strafdossier ingaan. Wel erkent een woordvoerder dat verdachten steeds minder informatie over de telefoon delen. Dat maakt het nodig om steeds vaker in bijvoorbeeld woningen, hotels en kantoren af te luisteren.

Helpende vriendin

Het OM verdenkt Danny K. onder meer van het witwassen van grote geldbedragen, waarbij hij zou zijn geholpen door zijn huidige vriendin Angela van H. en twee ex-vriendinnen. Angela, de ex-vrouw van profvoetballer Patrick Kluivert, zou onder andere dure vakanties hebben betaald naar de Malediven, Curaçao en Dubai, voor een totaalbedrag van 368.000 euro.

Ook zou ze de inrichting door binnenhuisarchitect Erik Kuster van het penthouse van Danny in Hilversum voor 200.000 euro hebben betaald. Justitie denkt dat Danny de bedragen met misdaadgeld cash heeft terugbetaald. Angela zou in totaal 800.000 euro hebben witgewassen.

Miljoenen verdwenen

Bij een ex-vriendin zou Danny 3,2 miljoen euro in beheer hebben gegeven, maar toen hij het geld na zijn gevangenschap nodig had, was het verdwenen. De ex-vriendin voelde zich bedreigd en vertrok halsoverkop naar het buitenland, zo las justitie in een later gevonden mail.

Tenlastelegging

K. wordt verder verdacht van twee afpersingen. Eén van zijn slachtoffers zou ex-Hells Angel Theo H. zijn. Daarnaast zou Danny K. betrokken zijn bij een aantal drugszaken. Vlak voor de eerste zitting van 2 september heeft het OM nog een aantal bedreigingen van zijn ex-vriendinnen aan de tenlastelegging toegevoegd.

Zie ook de link van het blad Panorama naar Topcriminelen

Wilt u het interview in z'n geheel bekijken volg deze link van Nieuwsuur en kijk vanaf  14.32

SoSecure richt zich met haar onderzoeks- en recherchediensten onder andere op het inzetten van hoogwaardige recherche technologie. Hiermee word het praktische recherchewerk gecombineerd met de inzet van hedendaagse techniek, om op een veilige, efficiënte en vooral effectieve wijze de juiste informatie te verzamelen.

Gedacht kan dan worden aan:

  • Plaatsbepaling
  • Geluids- en beeldopname
  • Sweepen van zendsignalen in bijvoorbeeld kantoor, auto of woning
  • Doormeten van telefoonlijnen en het lichtnet 

Heeft u vragen over de recherchediensten van SoSecure? Neemt u dan gerust contact met ons op of bel 023-7114520.