home > blog > predictive profiling tijdens troonswisseling

Predictive Profiling tijdens Troonswisseling

Afwijkend gedrag spotten

Dat is de zachte, preventieve kant van de aanpak. Ook op een belangrijke dag zelf, zoals de troonswisseling op 30 april, worden maatregelen genomen. Zo zijn er in Nederland inmiddels zo'n 1500 spotters opgeleid die in de mensenmassa 'afwijkend gedrag' moeten detecteren. In Amsterdam zal een nog onbekend aantal spotters in burger rondlopen.

Maar volgens Van Buuren is het systeem allesbehalve feilloos. Er zit een aantal momenten in dat informatie niet of verkeerd wordt doorgegeven. Dat begint bij de politiemedewerker zelf. Zet die alles wel goed in het systeem en wordt dat vervolgens allemaal foutloos doorgekoppeld naar systemen van andere diensten? Dat is niet in alle gevallen zeker.

Bovendien zijn bij de informatievoorziening ook instanties betrokken die met andere zaken bezig zijn dan opsporing. "Ggz-instellingen bijvoorbeeld of scholen. Die zijn bezig met zorg voor patiënten of leerlingen en denken niet altijd aan het doorgeven van signalen aan de politie. Zij vinden zichzelf ook geen verlengstuk van de politie."

Moeilijk profiel "Lone Wolf"

Hoe voorbereid de politie ook is voor de troonswisseling en hoeveel maatregelen er ook genomen zijn, de kans dat een potentieel gevaarlijke eenling tijdens de troonswisseling ook echt gevaarlijk wordt, is nog altijd aanwezig.

Een ding wilde AIVD'er Bertholee wel kwijt: "Het lastige is dat er niet een profiel van dit soort dreigers te maken is", zegt hij. "Anders zou het wel makkelijk zijn om ze op te sporen."

 

bron:nos.nl

 

 

Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht