home > blog > aivd en politie bereiden zich voor op lone wolves

AIVD en Politie bereiden zich voor op Lone Wolves

Dreiging Troonwisseling Lone Wolf

De gevaarlijke eenling is een van de grootste dreigingen bij de troonswisseling. De politie jaagt daarom op de lone wolves, of potentieel gevaarlijke eenlingen, zoals ze binnen de opsporingsdiensten heten.

Lone Wolf is een lastig fenomeen, kijk hier naar commentaar van  Jan-Kees Goet, waarnemend hoofd AIVD.

De politie wil met de troonswisseling zo veel mogelijk individuen die een eventueel gevaar vormen in beeld hebben. Of, voor zover ze niet in beeld zijn, ze tijdig uit de massa halen op de dag van de troonswisseling.

Na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009 is door diverse opsporings- en inlichtingendiensten als politie en AIVD hard gewerkt om een informatiesysteem op te zetten. Hoe de aanpak precies gaat, wil niemand kwijt. Ook niet Rob Bertholee van inlichtingendienst AIVD die vandaag het jaarbericht van de dienst toelichtte.

In de gaten houden

Maar inmiddels zitten in het informatiesysteem dat is ontwikkeld onder leiding van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie honderd individuen die in de gaten worden gehouden. Een groot deel ervan zal tijdens de troonswisseling 'van straat gehaald' zijn. Erwin L., die een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide tijdens Prinsjesdag in 2010, zit bijvoorbeeld al vast. Officieel niet wegens de troonswisseling, maar hij blijft wel vast tot na 30 april.

Volgens bronnen van de NOS zijn diverse personen al thuis bezocht de afgelopen dagen, met de mededeling: we houden je in de gaten.

Informatie

Jelle van Buuren deed voor het Centre for Terrorism and Counterterrorism in Den Haag onderzoek naar de aanpak van potentieel gevaarlijke eenlingen. Het systeem om lone wolves tegen te houden bestaat volgens hem uit een aantal componenten. "Vaak is op lokaal niveau informatie aanwezig over potentieel gevaarlijke figuren. Die informatie moet op landelijk niveau beschikbaar zijn", zegt hij. Daar is dus in zeker honderd gevallen inmiddels voor gezorgd.

"Voor belangrijke dagen, zoals Koninginnedag, straks Koningsdag, 4 of 5 mei en Prinsjesdag wordt per individu bekeken welke maatregel moet worden genomen. Bijvoorbeeld in de cel zetten of laten opnemen in een ggz-instelling. De overheid zoekt de grenzen van de wet op of gaat er zelfs bewust overheen. Zelfs wordt soms een agent bij iemand in huis gezet tijdens zo'n dag. Dat is bijvoorbeeld in 2010 bij het bezoek van de koningin aan Middelburg gebeurd."

 

bron:nos

 

 

Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht