home > blog > cursus predictive profiling " hoe herken je de "bad guy"

Cursus Predictive Profiling " Hoe herken je de "Bad Guy"


 

Op dinsdag 17 november 2015 werd Neal Conijn, consultant bij SoSecure geïnterviewd door de NOS van het programma NOS op 3 over Predictive Profiling. De webredactie van de NOS schreef een blog op de website onder de naam: Cursus Profiling "Hoe herken je de Bad Guy". Het gehele interview kunt u terugluisteren via deze LINK.

Hoe handig zou het zijn als je de bad guy al kunt spotten ver voordat 'ie iets gedaan heeft? Natuurlijk kun je niets uitsluiten, maar met profilen valt het risico wel te verkleinen, denkt Richard Franken, commercieel directeur van beveiligingsbedrijf Trigion. 

Hij verwacht dan ook dat de vraag naar beveiligers die kunnen profilen gaat toenemen.

"Maar dat moet dan wel onderdeel zijn van een totaalpakket aan beveiligingsmaatregelen", zegt Franken. "Het is belangrijk dat informatie goed gedeeld wordt tussen overheid en beveiligingsbedrijven." 

 


Predictive Profiling

Predictive Profiling is een techniek om verdacht gedrag of opvallende personen er snel uit te kunnen pikken. Het is in 1972 ontwikkeld door de veiligheidsdiensten in Israël, nadat er een aanslag was gepleegd op het vliegveld Ben Gurion. De beveiliging op het vliegveld lette toen vooral op uiterlijke kenmerken: vrijwel alle Arabieren werden toen extra goed gecontroleerd. Palestijnse terroristen zijn daarop gaan samenwerken met Japanners, die wél door alle controle's kwamen en zo aanslagen konden plegen.

     

Profilen op uiterlijke kenmerken is tegenwoordig helemaal niet zo belangrijk meer. "Hoe lang of kort iemand is heeft helemaal niks te maken of ze een aanslag willen plegen", vertelt profiler Neal Conijn van SoSecure. "Je kijkt gericht naar het gedrag dat samenhangt met iemand die een aanslag voorbereidt en uitvoert." 

Bij predictive profiling gaat er het dus om dat je gedrag herkent dat afwijkt van het normale. Conijn: "Bij een station zie je bijvoorbeeld dat mensen vaak met enige haast aankomen, omdat ze gaan reizen. Ze staan maar kort op een trein te wachten en vertrekken weer." 

"Afwijkingen van het normale hoeft niet direct te zeggen dat iemand bezig is met een aanslag voorbereiden of plegen, maar als beveiliger ga je dan wel op onderzoek uit naar wat die persoon komt doen." 

 

"100 procent veiligheid is in een moderne democratie niet mogelijk"

Profiler Neal Conijn

 

Maar kan predictive profiling ook aanslagen zoals in Parijs voorkomen? Dat is een lastig verhaal volgens Conijn, want dan moet er bij ieder restaurant een beveiliger op straat staan die ook nog eens weet wat afwijkend gedrag is.

"Ik denk niet dat wij in west Europa naar zo'n vorm van beveiliging toe willen, en dat moeten we ook niet willen", zegt Conijn.

Zelf profilen

Iedereen kan meehelpen met profilen, als je maar weet waar je op moet letten. Om dat te trainen helpt het om van tevoren goed te bedenken waar je mee te maken kunt krijgen volgens Conijn: "Je moet je heel bewust zijn waar je mee te maken kan krijgen. En als je dan wat ziet, meld het dan bij de beveiliging of politie, daar zijn ze voor." 

Als voorbeeld noemt Conijn een drugsdeal die bij hem in de straat plaatsvond. Omdat hij nooit had gedacht dat zoiets in zijn straat zou kunnen gebeuren, zag hij de deal niet. Tot hij langer keek: "Omdat ik niet wist waar ik rekening mee moest houden, kon ik het ook niet herkennen en dus voorkomen."

Wil je meer weten over Predictive Profling of de mogelijkheden in uw organisatie, vraag dan HIER ons Kennisdocument Security Intelligence aan en lees daar of Predictive Profling ook iets voor u is.

 

Bron NOS op 3 : https://nos.nl/op3/artikel/2069724-cursus-profiling-hoe-herken-je-de-bad-guy.html

 

 

 

 

Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht