home > blog > assessmenttool voor pro-actief optredende beveiligers

Assessmenttool voor pro-actief optredende beveiligers

 

 

Musea kunnen beter niet wachten tot vandalen hun kunstwerken beschadigen of tot die worden gestolen. Twee wereldberoemde Nederlandse musea kiezen daarom voor pro-actieve beveiliging, maar daarvoor moeten hun beveiligers wel over extra competenties beschikken. TNO onderzocht welke dat zijn en verwerkte die kennis samen met het bedrijf SoSecure in een Profiling Assessmenttool voor de werving van museumbeveiligers.Links boven: Dick Drent (voormalig directeur veiligheid Van Gogh Museum)
Links beneden: Leen van der Plas (SoSecure)
Rechts boven: Maaike Lousberg (TNO)
Rechts onder: Henk Geveke (TNO)

Een aanpak die ook bruikbaar is in andere sectoren. Aan de basis van de assessmenttool ligt TNO-kennis van gedragsherkenning, met name van het detecteren van mensen die op de een of andere manier kwaad in de zin hebben. De beveiligingsafdelingen van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum onderkenden de mogelijkheden van gedragsherkenning voor hun eigen organisaties en zochten contact met TNO. 

Adequaat reageren

Het vroegtijdig aan hun gedrag herkennen van mensen , past in het beleid van de beide musea die streven naar een meer pro-actieve, maar ook service gerichte aanpak van hun beveiliging. De TNO-kennis op dat gebied bleek goed toepasbaar, maar de musea wilden ook meer weten over de competenties waarover beveiligers moeten beschikken als ze voorspellende gedragsherkenning willen toepassen en over de werving en selectie van die beveiligers. Daarnaast zochten de musea informatie over de manieren waarop beveiligers kunnen reageren op een potentiƫle dreiging zonder daarbij de service doelstellingen van de locaties te vergeten en over de competenties die vereist zijn om dat snel en adequaat te doen.

Co-financiering

Uit nader onderzoek van TNO, samen met beveiligingsbedrijf SoSecure en de beide musea, bleek dat de museumbeveiligers over de juiste competenties beschikken en daarnaast teamspelers zijn, het meest geschikt zijn om pro-actief op te treden bij afwijkend gedrag. Een ander resultaat van het onderzoek, dat werd uitgevoerd met financiƫle steun uit het co-financieringsprogramma van TNO, was dat persoonlijkheidskenmerken als extraversie en emotionele stabiliteit van belang zijn. TNO en SoSecure gebruikten die kennis om 'De Profiling Assessmenttool' te ontwikkelen, die beveiligingsorganisaties helpt bij de werving en selectie van beveiligers met precies de vereiste competenties.

Licentieovereenkomst

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum gebruiken de tool inmiddels al en met succes. Omdat ook andere organisaties, instellingen, overheden etc. belangstelling tonen, hebben TNO en SoSecure op 15 september een licentieovereenkomst ondertekend, waarmee SoSecure de tool op de markt kan brengen. Ondertussen denkt TNO alweer verder. De aanpak die blijkt te werken in de museumwereld, kan ook in andere sectoren bijdragen aan een betere beveiliging en TNO wil ondernemers die met voorstellen daarover komen graag terzijde staan. Eventueel ook met een bijdrage uit het co-financieringsprogramma.

 

Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht