home > blog > post-hbo opleiding predictive profiling: a little less conversation a little more action!

Post-HBO opleiding Predictive Profiling: A little less Conversation a little more Action!

               

De volgende opleiding Predictive Profiling gaat bijna van start. Na de uitbraak van het coronavirus hebben wij de opleiding grondig geëvalueerd en met de uitkomsten willen wij de opleiding graag verbeteren. Het heeft ertoe geleid dat we een verandering in het curriculum hebben toegepast. Wij zullen ons nu nog meer gaan richten op praktijkoefeningen, er wordt namelijk een extra praktijkmiddag georganiseerd.

Je kruipt in de huid van een crimineel, oefent met security questioning en maakt een context-analyse van actuele dreigingen op een drukbezochte hoog-risico locatie. 

De Predictive Profiling methodiek leer je pas echt begrijpen door te oefenen in de praktijk. Wat kenmerkt een zakkenroller? Hoe herken je een terrorist? En hoe bereid een crimineel zijn acties voor? Dat en nog véél meer leer je in deze unieke opleiding.

Wij verzorgen de opleiding op het hoogste niveau samen met met gastdocenten uit Nederland en Engeland. Je krijgt integraal inzicht in Predictive Profiling, zodat je de proactieve beveiligingsmethodiek kunt implementeren in jouw organisatie. 

               

Wat anderen zeggen over de opleiding?

Wij hebben dhr. Erik Voors, Operationeel Manager Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen en dhr. Jack Lenards, Beveiligingscoördinator, Provincie Groningen geïnterviewd over de opleiding. Zij zijn in juni 2020 geslaagd voor het theorie- en het praktijkexamen Predictive Profiling. 

Wij feliciteren de ze met het behalen van hun post-HBO diploma en de titel Certified Profiling Expert (CPE). Beiden zijn opgenomen in het Predictive Profiling Register van het Nationaal Beveiligingsregister. Wat vonden zij van de opleiding? Wat was het leerzaamste onderdeel? En wat zouden zij anders doen? 

Dhr. J. Lenards vertelde het volgende over zijn ervaringen met de methodiek. Dhr J. Lenards:" Voor de opleiding was mijn ervaring met de Predictive Profiling minimaal. Ik had veel over de methodiek gehoord en gelezen. Onbewust paste ik al onderdelen toe in de beveiliging, maar tijdens de opleiding krijg je het plaatje bij het praatje waardoor onderdelen meer op hun plek vallen en je aan je medewerkers meer diepgang in hun werk kunt meegeven.

Wat ik echt goed vond van de opleiding waren de praktijkdagen van Red Teaming en Blue Teaming. Door deze manier van werken met de methodiek, in combinatie met coaching on-the-job, heb ik echt inzicht in Predictive Profiling gekregen. 

Is Predictive Profiling een aanvulling op de beveiliging van het provinciehuis in Groningen?

100% veiligheid is nooit mogelijk, maar het is wel mooi om tools te hebben gekregen om onze mensen naar een hoger niveau te krijgen van excellence beveiligen. Wij hebben een gastvrij beveiligingsconcept en daar sluit Predictive Profiling naadloos op aan, aldus dhr. J. Lenards van het Provinciehuis Groningen.Doelgroep

De opleiding is geschikt voor een brede doelgroep. Van boekhouders en psychologen, tot aan opsporingsmedewerkers en beveiligers. Om te kunnen starten heb je geen criminologische achtergrond nodig. Affiniteit met security, mensenkennis en een gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn genoeg.

Bij de indeling van de groepen kiezen wij altijd voor een variëteit aan deelnemers. Hierdoor ontstaan levendige discussies en boeiende gesprekken. De groep bestaat uit maximaal twaalf personen. Doordat de kennis en ervaringen in kleine groepen worden gedeeld, bevorder het de interactie en het leervermogen van de deelnemers.

In de laatste opleiding zaten bijvoorbeeld deelnemers vanuit de volgende organisaties: Dienst Justitiële Inrichtingen (DII), Politie, Hogeschool Inholland, Koninklijke Marechaussee, Securitas, Nova College. 

''Wat vooral voor SoSecure spreekt is de mate waarin de diversiteit in de groep wordt samengesmeed tot één geheel (Dhr. F. Remeeus, DJI).''


Wat anderen van de opleiding vinden

SoSecure leidt veel veiligheidsmedewerkers op van Penitentiaire inrichtingen. Dhr. Erik Voors is operationeel manager veiligheid bij de PI Ter Apel. Wij vroegen hem waarom hij voor de opleiding Predictive Profiling had gekozen. Dhr. E. Voors: "Ik heb mijzelf goed georiënteerd op de opleiding Predictive Profiling. Er was veel vergelijkingsmateriaal maar ik was er al snel uit. SoSecure staat als opleider absoluut aan de top van Predictive Profiling opleidingen. Ik had eerder een opleiding proactief beveiligen bij een ander bedrijf gevolgd. Predictive Profiling heeft mij direct gegrepen en ik wilde meer weten maar vooral een verdieping en verbreding van de methodiek leren. Mijn doel was dat ik boven de stof kon komen te staan en dat is ruimschoots gelukt. 

De reden dat ik voor SoSecure heb gekozen is dat je daar de methodiek leert zoals het bedoeld is en ook de methodiek om het toe te passen in jouw eigen omgeving. De opleiding was best pittig, maar met de stevige en persoonlijke begeleiding van de docenten erg goed te doen. Ik kon de docenten van SoSecure altijd bellen, zij namen dan ruim de tijd voor mij en werd dan super geholpen. Ik zou dan ook zo weer bij een volgende opleiding van SoSecure aan willen schuiven."

Nu je dit allemaal hebt geleerd, wat ga je er verder mee doen?

"Ik ben van plan de DPP-methodiek te implementeren binnen mijn organisatie. Ik heb daar niet alleen de theorie opleiding voor gevolgd, maar ook de praktijk opleiding. Wij worden nu geholpen om de methodiek geheel af te stemmen en te implementeren in de Penitentiaire inrichting Ter Apel. Daar hoort ook bij dat ik zelf in de proactieve beveiligingsmethodiek Predictive Profiling les ga geven voor de medewerkers in de inrichting. 

Kort gezegd; Een geweldige opleiding en top docenten waar ik elke les weer op het puntje van mijn stoel zat (Dhr. E. (Erik) Voors, Dienst Justitiële Inrichtingen).

Docenten en wetenschap

Voor de opleiding is zorgvuldig een docententeam samengesteld met ieder hun eigen expertise op verschillende onderdelen van de Predictive Profiling methodiek. De opleiding is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in combinatie met geëvalueerde praktijkervaringen. In het college van B. Kleinberg, PhD leer je bijvoorbeeld over leugendetectie vanuit wetenschappelijk perspectief, terwijl Dhr. J. Piersma, MSc de praktische toepassing van de methodiek op Schiphol behandeld.

 • Dhr. Dr. G. (Giliam)  De Valk, Universitair docent, Universiteit Leiden
 • Dhr. J. (Justin) Piersma MSc, gastdocent Security Questioning, NCOI groep, voormalig I-Sec Schiphol, Controlled Cognitive Engagement Trainer
 • Mevr. mr. W. (Willemijn) Aerdts, Bureau Aerdts
 • Dhr. W. (Wil) Houtzager, gastdocent, Human Resource, Next HRM
 • Dhr. W. (Willem) Leeuwenkamp MSc, gastdocent, SoSecure & Kenniscentrum Security Intelligence
 • Dhr. L. (Leen) van der Plas RSE, moderator, SoSecure
 • Dhr. B. (Bennett) Kleinberg Phd, gastdocent leugendetectie, assistant professor in Data Science op University College London in het Department of Security and Crime Science and het Dawes Centre for Future Crime.

Wij hebben ook aan andere cursisten gevraagd wat zij vonden van de opleiding. Dhr. S. van Dokkumburg (Bureau Inlichtingen en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen) vertelde ons het volgende. ''De houding van de docenten vond ik uitstekend. Ze triggerden mij om echt goed na te denken over de stof en mijn eigen praktijk. Ook zijn zij allen super gemotiveerd om mijzelf en mijn organisatie daadwerkelijk verder te helpen met deze methodiek om zo een verbeteringslag te maken. Deze oprechte manier van onderwijzen en willen helpen komt meer dan prettig over. Ik kon altijd een belletje doen en de docenten stonden klaar om een vraag te beantwoorden of om een discussie aan te gaan waarna er weer lering getrokken kon worden: TOP.'' 


Doe mee met de post-HBO opleiding Predictive Profiling in september!

Heb je interesse om de opleiding te gaan volgen? Dat kan, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor de volgende opleiding die start in september. 

 • College 1: 25-09-2020 | Kennismaking en introductie in methoden en technieken Predictive                                               Profiling
 • College 2: 09-10-2020 | Methoden en technieken van Red Teaming, OSINT, Dark web
 • College 3: 23-10-2020 | Analysetechnieken, radicalisering en terrorisme
 • College 4: 30-10-2020 | De wetenschap achter leugendetectie, security interviews en                                                           leugendetectie in de praktijk
 • College 5: 13-11-2020 | Blue Teaming en de contextanalyse (praktijk)
 • College 6: 27-11-2020 | Human Resource Management, oefententamen en informatiesturing
 • College 7: 11-12-2020 | Red Teaming oefening, informatiesturing en Standaard Operationele                                             Procedures (SOP's) (praktijk)
 • College 8: 18-12-2020 | Inhaalcollege / praktijkopdrachten
 • Examen :   23-12-2020 | IBEX
Wil je meer weten over de opleiding? Mail naar info@sosecure.nl, of vraag direct het online inschrijfformulier aan. 

Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht