home > blog > hoorcollege ramon spaaij over sportbeleid & radicalisering

Hoorcollege Ramon Spaaij over sportbeleid & radicalisering

Op maandag 28 juni 2018 verzorgde prof. dr. Ramon Spaaij een hoorcollege over sportbeleid en radicalisering voor medewerkers van de Gemeente Amsterdam, sportmedewerkers en andere geïnteresseerden. De bijeenkomst was georganiseerd in de Academie voor Bouwkunst aan het Waterlooplein. Ramon Spaaij bekleedt de bijzondere leerstoel sportsociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het grootste deel van het jaar is hij verbonden aan de Victoria University in Melbourne en doet hij onderzoek naar, en publiceert over, sport en diversiteit, sport en geweld, participatie van vluchtelingen en over (lone actor) terrorisme en radicalisering. 

Hoorcollege Ramon Spaaij

Wethouder Simone Kukenheim opende de bijeenkomst. Ramon Spaaij ging daarna in zijn hoorcollege nadrukkelijk in op de verbanden tussen sport, radicalisering en weerbaarheid. De centrale vraag die werd behandeld was: ''Wat kan sport betekenen om radicalisering en geweld tegen te gaan, en participatie te bevorderen?'' Ramon Spaaij benaderd dit vanuit de preventie. In zijn presentatie kwam duidelijk naar voren hoe sport een middel kan zijn om individuen te versterken, sociale cohesie te bevorderen en weerbaarheid te vergroten. Een mooi resultaat was behaald met een zaalvoetbal project dat grotendeels door Somaliërs in samenwerking met vrijwilligers was georganiseerd. Het project was gericht op een specifieke gemeenschap, namelijk Somaliërs, toch zorgde het project voor integratiebevordering, doordat de band met de stad en de bewoners werd versterkt. Daarnaast zorgde het project voor een mooie voorbeeldfunctie omdat zij inzagen wat je door samenwerken kunt bereiken.

Broedersport

Een ander project dat ter sprake kwam was ''broedersport''. Khalid Heyouf vertelde boeiend over zijn werkzaamheden in dit project.  In “broedersport” worden geïsoleerde en kwetsbare jongeren middels sport en begeleiding ondersteund en weerbaar gemaakt, ook tegen radicalisering. Tijdens de voetbaltrainingen en in de wedstrijden wordt gewerkt aan het verbeteren van competenties als weerbaarheid, doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslagen en zelfreflectie op het eigen handelen. De resultaten van het project klonken veelbelovend. Echter, blijft het altijd lastig om te bepalen of wel de juiste doelgroep wordt bereikt, en hoe jongeren die niet direct onderdeel zijn van het project kunnen worden meegenomen, zoals meiden. 

Het was een interessante informatieve bijeenkomst over de integratie van twee op het eerste gezicht afzonderlijke thema's; sport en radicalisering. De informele setting van de bijeenkomst creëerde een sfeer wat het gesprek met de sprekers en de zaal bevorderde. 

Opleiding Radicalisering & Terrorisme

Wilt u meer weten over Radicalisering of Terrorisme? Neem dan vooral contact met ons op, of vraag informatie aan over de post-HBO registeropleiding Radicalisering & Terrorisme

Contact:w.f.leeuwenkamp@sosecure.nl


Start opleiding

De post-HBO registeropleiding Radicalisering & Terrorisme start eind september 2018.

Locatie

Aerdenhoutsduinweg 1, Aerdenhout. Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht