home > blog > protective intelligence en ironie

Protective Intelligence en Ironie

De beveiliging van Volkert van der G. is beter geregeld als direct gevolg van de aanslag die hij zelf pleegde.

Vanmorgen zat ik op het kantoor van SoSecure met mijn neus in de boeken. Ik las artikelen en richtlijnen met betrekking tot Protective Intelligence, een proactieve beveiligingstechniek op basis van een dreigingsanalyse met als doel het voorkomen van ongewenste handelingen van ‘vijanden’ voordat ze gebeuren. De ontwikkeling van een nieuwe Whitepaper over Protective Intelligence is namelijk in volle gang. Dit vrij verkrijgbare document zal moeten dienen om u te informeren over Protective Intelligence, en is op korte termijn beschikbaar op de website van SoSecure.  

Terwijl ik de geschiedenis van Protective Intelligence aan het beschrijven was kwam bij mij een poëtische ironie als een mokerslag binnen

De beveiliging van Volkert van der G. is beter geregeld als direct gevolg van de aanslag die hij zelf pleegde.

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord door Volkert van der G. Deze roemrijke affaire stelde de manier waarop persoonsbeveiliging in Nederland geregeld was in een kritisch daglicht en er volgde een onderzoek van de commissie Van den Haak. Deze commissie concludeerde onder andere dat Protective Intelligence de nieuwe weg is op het gebied van persoonsbeveiliging in Nederland.

Zoals ik eerder al beschreef houdt dit in dat op basis van inlichtingen zoals trendanalyses en het raadplegen van veelal Open Source Intelligence (OSINT)  een dreigingsanalyse wordt gemaakt met betrekking tot een persoon of situatie. Een grote stap vooruit op het gebied van proactieve beveiliging.

Terwijl mijn vingers de aanslag van Volkert van der G. voor mij op het beeldscherm toverden, viel mijn oog op de krant die naast mij lag. De NRC-next lag open op de pagina die de doodsbedreigingen aan het adres van Volkert van der G. beschreef. De proactieve beveiliger in mij gelooft niet in toeval, zodoende las ik het artikel aandachtig door.

De politie en het Openbaar Ministerie achten op basis van informatie uit openbare bronnen dat er een sterke trend aanwezig is voor het opruien en faciliteren van agressie en moordaanslagen aan het adres van Van der G.
Mensen op Twitter en andere media berichten met naam en toenaam de wil om Van der G. te vermoorden. Er zijn meldingen vanuit verschillende organisaties rond de kwestie dat er een niet te verwaarlozen groep mensen bestaat die serieus de motivatie bezitten om wraak te nemen op Van der G. De analyse van de politie en het OM: er is op het moment dat Van der G. vrijkomt een grote dreiging aan zijn adres aanwezig.

De techniek die nu wordt toegepast om de veiligheid van Volkert van der G. te analyseren op het moment dat hij vrij zou komen bestaat in Nederland dankzij de aanslag die hij zelf pleegde. Indirect heeft de aanslag die Volkert van der G. pleegde geleid tot zowel de dreiging aan zijn adres, als tot de toepassing van de techniek om deze dreiging te analyseren. De aanslag die hij pleegde leidde tot voortschrijdend inzicht in de security waar hij nu zelf van profiteert. Als dat geen ironie is…

Blog door : N.P.Conijn (SoSecure)

Bronnen:
Kouwenhoven, A (2013, 3 oktober). Dit Soort Posters Maken Ze Dus. NRC-next, pp. 8

 

Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht