home > blog > protective intelligence versus prism

Protective Intelligence versus PRISM

Via Twitter werd mijn interesse getrokken naar het overleg van de vaste commissie Binnenlandse Zaken over het aftappen van al onze data. De Nederlandse politiek zal over het verzamelen en het gebruik van deze megadata een standpunt in moeten gaan nemen.

De NSA (National Security Agency) zal veel digitale informatie moeten verzamelen en analyseren om het als Protective Intelligence te kunnen gebruiken en te verstrekken aan de (internationale) inlichtingendiensten die dat nodig hebben tegen de strijd van Terrorisme.

Hoeveel informatie en intelligence hebben we van PRISM nodig om effectief het Terrorisme te bestrijden en wanneer kunnen we Protective Intelligence gaan verstrekken?

Technische briefing AIVD

Tijdens een technische briefing aan leden van de Tweede Kamer heeft de AIVD aangegeven dat het opslurpen van metadata essentieel is om terroristen effectief te bestrijden. Dat liet Tweede Kamerlid Louis Bontes van de PVV zich ontglippen tijdens het algemeen overleg door leden van diezelfde Tweede Kamer en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over PRISM. Bontes werd direct op de vingers getikt door de voorzitter, voordat hij verder kon spreken. "Informatie die in technische briefings wordt gegeven aan Tweede Kamerleden mag niet in de openbaarheid komen. Laten we dit dan ook niet doen."

 

PRISM het sleepnet voor metadata

PRISM is de codenaam voor een systeem dat de Amerikaanse overheid gebruikt om gegevens van (niet Amerikaanse) internetgebruikers te bekijken. Het systeem bestaat sinds 2007, en wordt steeds meer ingezet door de overheid. De software bekijkt niet alleen e-mailberichten of data, maar ook bestanden, netwerk profielen, video's en logintijden.

De Amerikaanse overheid heeft in 2012 bijna 1500 keer het systeem gebruikt voor de dagelijkse veiligheidsbriefings van de president. Veel rapporten van de NSA (Amerikaanse veiligheidsdienst) gebruiken data van PRISM. Per jaar kost het systeem 20 miljoen dollar en het beschikt over de data van vele grote partijen: Yahoo, Google, Microsoft, Facebook, Apple, etc.

Je kunt hier het gehele overleg bekijken, je moet er wel even tijd (1uur en 54 minuten) voornemen. 

 

Blog door: L. van der Plas

Reacties


Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht