De beveiliging opleiding van 2025: welke kansen liggen er voor toekomstige beveiligers?

Welke beveiliging opleiding is de beste keuze, met het oog op de toekomst? Die vraag stellen we onszelf regelmatig. Dat is belangrijk, omdat zowel het beveiligersvak als de wereld om ons heen steeds in ontwikkeling blijven. Dreigingsscenario’s zien er anders uit dan een paar jaar geleden. Hoe houden we daar rekening mee binnen onze opleidingen?

Natuurlijk besteden we tijdens de beveiliger opleiding aandacht aan toezicht houden en monitoring. Maar, het is minstens zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en bijvoorbeeld drones of geavanceerde toegangssystemen. Want, hoe moeten organisaties zich beschermen tegen de dreigingen van vandaag de dag?

Binnen onze MBO Beveiliging opleiding voor professionals nemen we deelnemers mee langs de nieuwste trends, de ontwikkelingen én de kansen die er liggen. Wie wil werken binnen de beveiligingsbranche moet namelijk op de hoogte zijn van wat er speelt. Zo houden we onze beveiliging opleiding steeds actueel en maakt u de beste kans om aan het werk te gaan als beveiliger voor een bedrijf waar u graag wilt werken. 

Drones en bodycams

Wist u dat de inzet van technologie binnen beveiliging snel toeneemt? Voorheen ging het vooral om een beveiliger en de fysieke aanwezigheid. Dat veranderde naar cameratoezicht. Inmiddels zetten steeds meer bedrijven nieuwe stappen, vooral als het gaat om complexe dreigingen. Dat betekent dat ook meer geavanceerde hulpmiddelen worden ingezet om de veiligheid te waarborgen.

Een concreet voorbeeld van zo’n innovatie is de inzet van drones. Die worden steeds vaker gebruikt om terreinen te monitoren. Het gaat bijvoorbeeld om industrieterreinen, festivals en havens. Dit maakt het mogelijk om snel een gebied te scannen, verdachte situaties te detecteren en livebeelden door te sturen naar het beveiligingspersoneel. 

Drones helpen om binnen enkele seconden een situatie te beoordelen. Dat bespaart tijd, ten opzichte van de inzet van een groep beveiligers, die moet controleren wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld tijdens een groot festival maakt dat de werkwijze efficiënter, als er ongeregeldheden ontstaan bij de ingang. Een drone kan livebeelden naar de meldkamer sturen. Beveiligers kunnen de ernst van de situatie inschatten, om eventuele versterking te sturen als dat nodig is.

Daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van bodycams. Beveiligers dragen ze voor meer transparantie, maar ook voor hun eigen bescherming. Een bodycam kan interacties vastleggen, bijvoorbeeld in risicovolle situaties. Dat helpt bij de bescherming, bij het vastleggen van de bewijslast en bij het verbeteren van de protocollen. 

Stelt u zich bijvoorbeeld voor dat een beveiliger een winkeldief betrapt in een winkelcentrum. De bodycam registreert het incident. De registratie kan later bewijzen dat de beveiliger op de juiste manier handelde. 

De opkomst van AI en meer aandacht voor IT

AI speelt in steeds meer situaties een rol. Dat is binnen beveiliging niet anders. Het betekent bijvoorbeeld dat slimme camera’s verdachte gedragingen kunnen analyseren en herkennen. Om beveiligers proactief te waarschuwen voor potentiële dreigingen. Dat helpt om sneller ongewenste situaties te signaleren en in te grijpen waar dat nodig is.

Geavanceerde gezichtsherkenning kan helpen om met beveiligingssystemen personen te identificeren die in een database staan. Dat wordt al gebruikt op vliegvelden en bij grote sportevenementen. De technologie wordt steeds beter toegankelijk voor meer bedrijven. Zij kunnen net als in een voetbalstadions hooligans herkennen, bijvoorbeeld als er eerder problemen zijn geweest met bepaalde bezoekers of klanten. Door de beveiliging direct te waarschuwen lukt het bijvoorbeeld om escalatie te voorkomen.

Binnen onze beveiliging opleiding besteden we daarom veel aandacht aan de rol van IT. En specifiek de opkomst van AI. We leggen uit hoe dat werkt, wat dit in de praktijk betekent en hoe organisaties daar gebruik van maken. Vervolgens vertalen we dat naar het werk van beveiligers. Tijdens de beveiliger opleiding werken we vanuit scenario’s en praktijkvoorbeelden, om daar daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. 

Een rol voor cyberbeveiliging

De opkomst van IT en AI zorgt er bovendien voor dat het verschil tussen fysieke beveiliging en cyberbeveiliging kleiner wordt. Hackers richten zich traditioneel op digitale systemen. Tegenwoordig kunnen zij ook toegang krijgen tot fysieke systemen, als die digitale beveiliging bevatten. Ieder digitaal systeem loopt het risico om gehackt te worden. Daardoor is er meer aandacht nodig voor cyberbeveiliging, zelfs op het moment dat bedrijven zich richten op de fysieke beveiliging.

Want, wat gebeurt er als een hacker toegang krijgt tot een slim toegangscontrolesysteem van een kantoor? Waardoor de hacker ongemerkt binnen kan komen? Of iemand binnen kan laten? Als beveiligers realtime meldingen ontvangen van verdachte inlogpogingen is het mogelijk om sneller actie te ondernemen. Daarmee lukt het mogelijk om de indringer tijdig te stoppen, voordat deze binnen weet te dringen.

Kansen op de arbeidsmarkt

Met de opleiding Beveiliging MBO 2 liggen er allerlei kansen op de arbeidsmarkt. Beveiliging is een actueel thema, voor een groot aantal organisaties en bedrijven. Zij denken na over hun beveiliging en de manieren waarop ze beveiligers beter kunnen inzetten.

Vooral door digitale dreigingen, binnen evenementenbeveiliging en op het gebied van persoonsbeveiliging liggen er kansen. Een groter aantal bedrijven zoekt naar nieuwe beveiligers, die we opleiden met onze MBO opleiding Beveiliging voor professionals.

Concreet liggen er kansen binnen bijvoorbeeld:

  • Evenementenbeveiliging: beveiligen van festivals, concerten en sportevenementen
  • Persoonsbeveiliging: werken als bodyguard voor VIPs en hooggeplaatste personen
  • Cybersecurity & fysieke beveiliging: combineren van IT-beveiliging met fysieke beveiliging

Een oud-leerling binnen onze opleiding bij SoSecure ging bijvoorbeeld aan de slag als evenementbeveiliger. Inmiddels is diegene doorgegroeid naar een functie als coördinator bij een groot festival. Het is een van de mogelijkheden om aan de slag te gaan binnen de beveiliging.

Wat houdt onze beveiliging opleiding in?

Onze MBO Beveiliging opleiding is er voor iedereen die aan het werk wil als beveiliger. We leiden professionals op, die al werken binnen de beveiliging of die denken aan een baan als beveiliger. Dat doen we ook samen met een aantal bedrijven, waarvoor we beveiligers opleiden waar zij in de praktijk behoefte aan hebben.

Binnen de opleiding Beveiliging besteden we aandacht aan bijvoorbeeld:

  • Wet- en regelgeving: wat mag en mag niet als beveiliger?
  • Communicatievaardigheden: hoe gaat u om met agressie en escalaties?
  • Veiligheidsstrategieën: hoe signaleert u dreigingen en voorkomt u incidenten?

Daarnaast loopt u tijdens de opleiding stage bij een erkend leerbedrijf. Dat is een belangrijk deel van de opleiding en tegelijkertijd een kans om uw netwerk uit te breiden. Het helpt bij het voorbereiden op uw eerste baan als beveiliger. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om bij het leerbedrijf te blijven werken. 

FAQ: veelgestelde vragen over de beveiliging opleiding van 2025

  • Wat zijn de toelatingseisen voor jullie beveiliging opleiding?
    U bent in het bezit van minimaal een vmbo-diploma of een MBO 1-diploma. Daarnaast moet u een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen. 
  • Hoe groot is de kans dat ik een baan vindt als beveiliger?
    Er bestaan geen garanties, maar de kans is groot dat u een baan vindt als beveiliger. Veel bedrijven zoeken naar beveiligers. Wij leiden u op met veel praktijksituaties en scenario’s, om alvast de ervaring op te doen die bedrijven waarderen. 
  • Kan ik me specialiseren binnen de beveiliging, na deze opleiding?
    Ja, het is goed mogelijk om u te specialiseren binnen beveiliging. Dat kan bijvoorbeeld binnen de persoonsbeveiliging, evenementenbeveiliging of cybersecurity. Gebruik onze MBO Beveiliging opleiding als brede basis.

 

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01. 

Scroll naar boven