Opleiding | 3 dagen

Sociale Netwerk Analyse

Omschrijving
Programma
Specificaties
Docenten

OMSCHRIJVING

Wat is een Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) is een analysetechniek die door elke willekeurige organisatie voor verschillende doeleinden toegepast kan worden: van het bepalen van de informatiepositie van een organisatie, tot het in kaart brengen van criminele netwerken en opsporing.

Door beter inzicht te krijgen van het netwerk (zowel binnen als buiten de organisatie) is het makkelijker om te begrijpen hoe de informatie zijn weg vindt binnen uw organisatie en is daardoor efficiënter in te richten.

Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) verschaft inzicht over de sterkte en capaciteit van een netwerk en tot onderdelen van een netwerk die niet zichtbaar zijn; zoals sub-netwerken en de snelheid waarmee informatie zich door een netwerk beweegt. Dat levert waardevolle kennis op die organisaties gebruiken om communicaties te verbeteren en om kennis binnen en buiten het netwerk te mobiliseren.

De voordelen van een Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA)

 • Nieuwe inzichten over uw interne en externe netwerk: identificeer de voor u belangrijke personen binnen en buiten uw organisatie
 • Het identificeren en verbeteren van uw informatiestromen: weet hoe informatie binnen, rond, van en naar uw organisatie wordt verspreid
 • Early detection: Het vroegtijdig identificeren van mogelijke bedreigingen voor uw organisatie
 • Het aanscherpen van uw (veiligheids)beleid op strategisch, tactisch én operationeel niveau: een eenduidig, goed gecommuniceerd en over de gehele organisatie breed gedragen veiligheidsbeleid
 • Sociale netwerk analyse

Sociale netwerk analyse

DOELEN / RESULTATEN

In de opleiding Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) leert u data beschouwen vanuit een netwerkperspectief: het in kaart brengen van sociale netwerken.

Met het gebruik van de juiste software (Gephi of Analyst Notebook) in combinatie met het gestructureerd inzetten van aangeleerde vaardigheden, brengt Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) u waardevolle kennis en nieuwe inzichten over de netwerken die voor u van belang zijn. Hiermee kunt u uw bedrijfsvoering verbeteren, efficiënter informatiestromen begeleiden en/of risico’s in kaart brengen. 

Na afloop van de 3-daagse opleiding ben u in staat om: 

 • aan de hand van losse data, een netwerk in kaart brengen
 • richting te geven aan het verzamelen van informatie die benodigd is voor het maken van netwerk diagrammen
 • datamodellen analyseren en verfijnen
 • kunt u op basis van een uitgevoerde Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) conclusies trekken en aanbevelingen doen voor de voor uw relevante  netwerken en organisaties.

VOOR WIE

De opleiding Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) is geschikt voor iedereen die

 • inzicht wil verkrijgen in zijn of haar netwerk
 • inzicht wilt verkrijgen in het netwerk van zijn of haar organisatie
 • inzicht willen verkrijgen in hun informatiepositie
 • Organisaties die hun informatiestromen van zowel formele als informele netwerken in kaart willen brengen
 • Organisaties die nadenken over de toekomst en op tijd maatregelen willen nemen om incidenten te voorkomen

of medewerkers van organisaties zoals:

 • Politie
 • Koninklijke Marechaussee
 • Douane
 • Belastingdienst
 • Bijzondere opsporingsdiensten
 • Inlichtingen en veiligheidsdiensten
 • Financiele criminaliteitsonderzoekers
 • Fraude experts

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor deze opleiding? Klik dan op de knop hieronder om u in te schrijven. 

Sociaal Netwerk Analyse SNA 3

Inschrijven

Lesprogramma Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA)

Dag 1 - introductie Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA)

 • Kennismaking
 • Theorie achter Sociale Netwerk Analyse
 • Inleiding in netwerken, nodes, links, hubs en netwerkstructuren
 • Inleiding in de begrippen zoals centrality, degree, density, wat deze betekenen en hoe deze bepaald kunnen worden

Dag 2 - Oefenen met Sociale Netwerk Analyse

 • Uitleg en praktisch oefeningen met het in kaart brengen van een netwerk
 • Oefenen met data preparatie en effecten van verschillende data op de analyse 
 • Praktisch oefenen met de software aan de hand van door trainer aangeleverde data

Dag 3 - Verfijnen datamodel en analyse

 • Het analyseren, interpreteren en verfijnen van het datamodel

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor deze opleiding? Klik dan op de knop hieronder om u in te schrijven. 

Inschrijven

CURSUSDUUR EN -TIJDEN

De driedaagse Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) opleiding kan worden gegeven bij u incompany of bij ons op één van de vestigingen in Nederland.

De Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) opleiding kan modulair worden aangevuld met diverse andere analyse technieken zoals die worden toegepast bij de inlichting en veiligheidsdiensten.

De startdata van deze opleiding zijn dinsdag 14 mei 2024, dinsdag 26 november 2024, dinsdag 13 mei 2025 en 25 november 2025.

SNA mei 2024

SNA oktober 2024

KOSTEN

De kosten voor de driedaagse opleiding Social Network Analysis (SNA) zijn € 2.995,-. Deze kosten zijn exclusief het praktijkexamen van €749,-

 Als u de opleiding volgt als particulier, of vanuit een overheidsinstelling, kunt profiteren van de CRKBO-regeling en kan de opleiding btw-vrij aan u worden gefactureerd.

Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen via info@sosecure.nl, dan helpen wij u graag

Social Network Analysis SNA 2

Liever Incompany in uw organisatie?

Sociaal Netwerk Analyse SNA 1

Uiteraard is dit mogelijk. Wilt u hier meer informatie over ontvangen? Klik dan op de knop hieronder om u in te schrijven. 

Inschrijven

DOCENTEN

In de opleiding is er een balans tussen praktische ervaring en wetenschappelijke onderbouwing. Daarom nodigen wij kwalitatief hoogwaardige docenten uit met relevante wetenschappelijke achtergrond, of praktijkervaring bij het implementeren van Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) methodiek in de organisatie.

Wij werken met professionals die zijn geselecteerd op kwaliteit en discretie. Tevens bezitten zij jarenlange werkervaring bij specialistische opsporing- en/of inlichtingendiensten.

Dhr Dr. Ludo Block is als docent betrokken bij de Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) opleiding van SoSecure. Na een carrière van 17 jaar bij de Nederlandse politie, is Ludo sinds 2005 actief als onderzoeker en adviseur in de private sector.

Bij de politie heeft hij, onder meer als teamleider bij de recherche van het korps Amsterdam, ervaring opgedaan met grootschalige onderzoeken in de (internationale) georganiseerde misdaad, corruptie en fraude.

Ludo heeft een doctoraat sociale wetenschappen (1998, VU Amsterdam) en is gepromoveerd bestuurskundige (2011, VU Amsterdam). Daarnaast is Ludo Research Fellow en lecturer in de Minor intelligence bij het Institute for Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

Dr. Giliam G. de Valk studeerde rechten en politieke wetenschappen aan de rechtenfaculteit aan de Universiteit Leiden. De Valk promoveerde in Groningen op zijn onderzoek naar de kwaliteit van de rapporten van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. 

Giliam de Valk is de coördinator van de minor Inlichtingenstudies en ambtelijk secretaris van het bestuur van het Ad de Jonge Centrum. Ook doceert hij diverse modules van deze minor. Ook was hij van 2006-2011 werkzaam bij de Universiteit Utrecht (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) en doceerde hij van 2010-2012 bij de sectie Militair Operationele Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. De Valk was lid van de Archiefcommissie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Dhr Mr. Bert Jan Beneker is als docent betrokken bij de Sociale Netwerk Analyse - Social Network Analysis (SNA) opleiding van SoSecure. Na 15 jaar als kandidaat-notaris heeft Bert Jan in 2012 de overstap gemaakt naar de Nederlandse politie. Bij de politie is hij met name betrokken bij de (integrale) aanpak van de georganiseerde criminaliteit, fraude en witwassen met behulp van onroerend goed en rechtspersonen alsmede diverse projecten op het gebied van data-analyse.

Scroll naar boven