Opleiding | 3 dagen

(Contra)-Terrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) & OSINT

Omschrijving
Programma
Specificaties
Docenten

OMSCHRIJVING

Wij leven in een digitale wereld. Meer dan 96% van de huishoudens in Nederland zijn aangesloten op het internet. De mogelijkheden om het internet te gebruiken voor extremistische of terroristische doeleinden zijn hierdoor enorm gegroeid. 

Extremisten en terroristen gebruiken internet om samen te werken, te communiceren, de eigen ideologie te verspreiden, individuen te overtuigen en zich te mobiliseren. Dit doen rechts- en linksextremisten, anti-overheidsactivisten, jihadisten en dierenrechtenactivisten en -extremisten. Huidige generaties extremisten maken meer dan ooit gebruik van online-communicatie- infrastructuren en de online context werkt drempelverlagend voor extremistische gedragingen (NCTV DTN-53, 2020).

Voor u is het van groot belang dat u weet wat er speelt in deze digitale wereld.

DOELEN / RESULTATEN

In de driedaagse opleiding CTER & Open Source Intelligence (OSINT) leert u extremistische content vinden, filteren en in kaart brengen. U leert effectief de informatie vinden die u nodig heeft en u krijgt zowel vanuit de methodologie als op inhoud de kennis aangereikt die u als CTER-professional wilt hebben.

EXAMEN

Voor de OSINT & CTER opleiding is geen examen vereist. Na het volgen van de opleiding ontvangt u een certificaat van deelname.

Nadat u de driedaagse opleiding heeft gevolgd, mag u deel te nemen aan de tweedaagse vervolgopleiding tot CTER & OSINT Professional (CTOP). Deze opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.

U kunt hierna de titel CTOP achter uw familienaam plaatsen. 

VOOR WIE

De opleiding CTER & OSINT Professional is onder andere geschikt voor (OSINT) analisten en onderzoekers van: 

 • Ministerie Justitie en Veiligheid
 • Ministerie van Defensie
 • Regionaal Informatie Expertise Centrum (RIEC)
 • Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
 • Gemeenten
 • Veiligheidshuizen
 • Jeugdzorg
 • Nationale Politie
 • Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND)
 • Koninklijke Marechaussee

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor deze opleiding? Klik dan op de knop hieronder om u in te schrijven.

Inschrijven

PROGRAMMA

Wij gaan in op de verschillende extremistische stromingen, hun gebruik van sociale media en de huidige trends in het Nederlandse en mondiale (Contra)-Terrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) landschap. Ook gaan wij in op de praktische aspecten van datamanagement. Hoe zorgt u voor structuur in uw onderzoek en gegevensopslag? Hoe houdt u de gegevens veilig, voldoet u aan de AVG en bent u achteraf in staat verantwoording af te leggen aan uw management?

Wij behandelen diverse inlichtingenmethodieken en gaan concreet oefenen met applicaties en browser-extensies die uw onderzoek en analyses efficiënter en effectiever maken. 

Heeft u vooraf een onderzoeksvraag die u wilt behandelen in de opleiding, laat het ons vroegtijdig weten.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor deze opleiding? Klik dan op de knop hieronder om u in te schrijven. 

Inschrijven

CURSUSDUUR EN -TIJDEN

De opleiding CTER & OSINT duurt drie lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en vindt plaats in De Meern (Utrecht), Rijnzathe 8.

De startdata van de volgende opleidingen zijn dinsdag 10 september 2024, dinsdag 4 februari 2025 en dinsdag 9 september 2025.

CTER september 2024

KOSTEN

 • De opleiding kost € 1.495,- exclusief btw. U kunt profiteren van de CRKBO-regeling. Aan particulieren en overheidsinstellingen kan de opleiding btw-vrij worden gefactureerd. 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@sosecure.nl, dan helpen wij u graag.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor deze opleiding? Klik dan op de knop hieronder om u in te schrijven. 

Inschrijven

DOCENTEN

Dhr. Dr. Ludo Block

Dhr. Dr. Ludo Block is zelfstandig consultant en trainer op het gebied van intelligence en onderzoek. Dhr. Block werkte 17 jaar bij de Nederlandse politie en sinds 2004 in het private onderzoeks- en intelligenceveld. Daarnaast is dhr. Block een onderzoeker en gastdocent OSINT binnen de minor Intelligence Studies aan de universiteit Leiden en is in 2011 gepromoveerd op de beleidsvorming en de praktijk van politiesamenwerking in de Europese Unie. 

Dhr. Mohamed Zoundri

Dhr. Mohamed Zoundri, is werkzaam bij Bureau Zaun en heeft een achtergrond bij de Koninklijke Marechaussee.  Dhr. Zoundri is jaren trainer en ontwikkelaar bij het Radicalisering Opleidingsinstituut (ROR) van het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Tevens is dhr. Zoundri adviseur, trainer en expert als het gaat het duiden bij verspreiding van online- en offline extremistische content. 

Dhr. Willem Leeuwenkamp MSc 

Dhr. Willem Leeuwenkamp MSc is werkzaam bij SoSecure en combineert jarenlange praktijkervaring op het gebied van proactief beveiligen met wetenschappelijke kennis. De expertise van dhr. Leeuwenkamp betreft het verzamelen van informatie, inzetten van gesprekstechnieken CCE, Predictive Profiling en Red Teaming. Dhr. Leeuwenkamp geeft les over inlichtingen-analysetechnieken, OSINT en adviseert over informatie-gestuurd werken, door dreigingsinformatie te analyseren, te duiden-, en te delen met u als opdrachtgever.

Scroll naar boven