Opleiding | 14 dagen

Financial Crime Specialist

Omschrijving
Inhoud
Doelen / Resultaten
Examen
Voor wie
Kosten
Cursusduur en -tijden
Docenten

Omschrijving

Of u nu verantwoordelijk bent voor het voorkomen van fraude, witwassen of de aanpak van financieel-economische criminaliteit de uitdagingen in onderzoeken nemen toe. Wet- en regelgeving veranderen elke keer weer en is er het gevaar dat de beroepsgroep achter gaat lopen en zaken gaat missen met alle gevolgen van dien. Ieder onderzoek kent zijn eigen uitdagingen in termen van juridische- en onderzoeksmogelijkheden, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en tools om financiële fraude te onderzoeken.

Fraude onderzoeken vragen een breed spectrum van gedegen kennis die zowel in de praktijk als in de wetenschap zijn geborgd. Maar ook een nieuwe mindset als het gaat om financiële onderzoeken om met de complexiteit, onbekende grootheden en steeds veranderende modus operandi om te gaan. Vanuit de nieuwe mindset wordt de modus operandi bekeken vanuit het perspectief van de opponent. Het doel van deze mindset is het kunnen herkennen van criminaliteits- en terrorismevormen op het gebied van financieel economische criminaliteit en richt zich op het voorkomen en niet op het te laat reageren.

Er is nog nooit zoveel informatie beschikbaar als nu. Hoe voorkomt u data overload, valse/negatieve positieven, tunnelvisie? Structurering van fraude onderzoeken en methoden en technieken vragen steeds weer nieuwe skills en fraude-onderzoekers combineren streetwise denken en handelen van de rechercheur met kennis en praktische toepasbaarheid van de criminoloog, de accountant, de jurist of de fiscaal-econoom. Deze nieuwe kennisontwikkeling komt samen in nieuwe transparante en geborgde analyse methodieken die de rapportages en besluitvorming een kwaliteitsimpuls geven.

SoSecure heeft een breed onderzoek gedaan in de financiële sector en kwam erachter dat er geen high-end registeropleiding bestaat in Europa op het gebied van Financial Crime en Financial Intelligence. SoSecure heeft in samenwerking met vertegenwoordigers uiut de wetenschap en de praktijk een post-hbo register opleiding ontwikkelt. Door de samenwerking met de academische wereld en fraude-onderzoekers vanuit de publieke en de private sector aan te gaan staat de opleiding garant voor innovatieve en actuele kennis waarbij de koppeling naar de beroepspraktijk direct aanwezig is in praktijk gestuurde wetenschap.

Vraag hier uw informatie aan

Financial Crime opleiding

Bent u geinteresseerd in Financial Crime en wilt u weten hoe u fraude onderzoeken kunt organiseren?

Vraag dan de brochure aan door het formulier in te vullen.

Inschrijven

Inhoud

De opleiding heeft een praktisch karakter waarbij de docenten in het ochtenddeel de theorie op academisch niveau aanbieden en in het middagdeel worden diverse casuïstieken en onderzoeksvragen in werkgroepen met de (gast)docenten praktisch behandeld en wordt de koppeling naar de beroepspraktijk gemaakt. U ziet direct hierbij de toepasbaarheid van de theoretische kennis.

U brengt vooraf schriftelijk uw onderzoeksvraag, persoonlijke leervraag of casus in die u tijdens de opleiding Financial Crime Specialist kunt toetsen aan het netwerk van specialisten en docenten. Deze wordt gedurende de opleiding verder uitgewerkt door eigen onderzoek, intervisie met deelnemers, bevragen van (gast)docenten en een eindopdracht.

Door uzelf voorafgaand aan de colleges in te lezen in de literatuur, artikelen, specifiek materiaal en te luisteren naar college clips stapt u in op een hoger niveau hetgeen de discussie en het leerrendement zal verhogen. U bestudeert voorafgaand aan de collegedagen de opgegeven literatuur die u aangeboden wordt op het digitale leerplein.

Gedurende de colleges komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod zoals:

 • Straf- civiel en tuchtrechtelijke kaders
 • Criminologische inzichten
 • (Sociale) psychologie
 • (Financial) Intelligence studies
 • Inlichtingen & analyse technieken

Brochure Financial Crime Specialist

Financial Crime Opleiding compliance

Werkt u in de financiele sector? Wilt u meer weten over fraude? Wilt u in contact komen met de fraude experts?

Vraag dan de informatie bij ons op over de opleiding financial crime specialist. 

Inschrijven

Doelen / Resultaten

Wij hebben de opleiding Financial Crime zo ingericht dat de registeropleiding uw kennis verbreed en verdiept en u uwzelf als Financial Crime Specialist kunt ontwikkelen. Door het aanbod van specifieke kennis in de context waarbinnen fraude onderzoeken worden uitgevoerd krijgt u het kennisniveau om Financial Crime Specialist te worden. 

Het doel van de lessen is dat u de vaardigheden kunt ontwikkelen en beschikken over tools om binnen de context van financial crime onderzoeken op te zetten, te structureren, uit te voeren en daarvan een gedegen verslag te doen.

De lessen hebben daarom de onderstaande leerdoelen;

 1. Verkrijgen van inzicht in methoden en technieken van verschillende fraude onderzoeken
 2. Verkrijgen van wetenschappelijke kennis van de juridische en ethische regels van fraude onderzoeken
 3. Vergroten, het verbreden en verdiepen van de vaardigheden om fraude onderzoeken te verrichten
 4. Leren denken over de grenzen van uw eigen vakgebied en inzichten daarvan te betrekken op uw eigen financial crime onderzoeken
 5. De onderzoeksvraag die u vooraf indient wordt uitgewerkt en daar heeft u het volledige netwerk van de wetenschap en de beroepspraktijk ter beschikking

Vraag uw informatie hier aan

Financial Crime opleiding 1

SoSecure Academy heeft in samenwerking met de wetenschap en vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk een register opleiding financial crime ontwikkeld. 

Een opleiding vanaf HBO niveau voor de specialisten die werken in de financiele sector.

Meer weten bel gerust even voor een persoonlijke afspraak.

Inschrijven

Examen

De opleiding tot Financial Crime Specialist is geaccrediteerd als een post-hbo registeropleiding. Na het behalen van het examen kunt u de titel FCS achter uw familienaam plaatsen en hierdoor uw vakbekwaamheid aantonen. Om uw vakbekwaamheid ook voor de komende jaren blijvend te kunnen aantonen wordt er PE-punten aan deze titel gevoegd.

Voor wie?

Bent u werkzaam in de financiële sector, onderzoeksbureau of bij de opsporingsdiensten of heeft u interesse in Financial Crime dan bent u bij de opleiding Financial Crime Specialist op de juist plek. Wilt u ook high end kennis en een netwerk opbouwen in de sector van Financial Crime, dan is deze opleiding echt iets voor u.

De post-hbo registeropleiding is functie- en sectorgericht:

 • Banken en verzekeraars
 • Analisten (CDD/KYC/Transactiemonitoring)
 • Compliance officers
 • Analisten en rechercheurs (bijzondere) opsporingsdiensten
 • Poortwachters (trustwezen, accountants, notariaat, makelaars, verzekeraars en banken)
 • Security/Risk medewerkers en adviseurs
 • Particuliere onderzoeksbureaus en medewerkers veiligheidsafdelingen
 • OOV- en RIEC/LIEC medewerkers ondermijning

Kosten

De kosten zijn op aanvraag en kunt u opvragen door het formulier hiernaast in te vullen. U ontvangt dan snel de informatie samen met de brochure Financial Crime Specialist in uw mailbox.

De opleiding is een registeropleiding, hetgeen inhoudt dat na het slagen voor het examen u opgenomen wordt in het Financial Crime Register. 

U bent dan gerechtigd om de titel Financial Crime Specialist (FCS) achter uw familienaam te plaatsen en op deze wijze aan te tonen dat u vakbekwaam bent.

De opleiding is zo georganiseerd dat er PE punten aangekoppeld gaan worden. Hierdoor wordt u twee jaarlijks op de hoogte gehouden om uw vakbekwaamheid te bewijzen en u de titel Financial Crime Specialist met trots kunt gebruiken.

Wil je meer weten over deze samenwerking of de opleiding financial crime specialist?

Vraag hier uw brochure aan.

Inschrijven

Cursusduur en -tijden

De opleiding bestaat uit veertien dagen en wordt gehouden in het kantoor van SoSecure Academy in De Meern, Rijnzathe 8. Er wordt gewerkt in sessies van twee lesdagen achter elkaar.

Na de twee lesdagen heeft u twee weken de tijd om uw leervraag te onderzoeken en vooral met het brede netwerk van specialisten, wetenschappers en de docenten in gesprek te gaan om uw fraude onderzoek te organiseren.

De lesdagen vangen aan om 10.00 uur en eindigt respectievelijk op de eerste dag om 22.00 uur en de tweede dag om 17.00 uur.

Er wordt een luxe lunch en diner verzorgd op de locatie. Er zijn hotel arrangementen op aanvraag beschikbaar.

Bent u geïnteresseerd in de opleiding dan kunt u zich hier opgeven. Wilt u een persoonlijk gesprek over de opleiding, laat het gerust even weten via info@sosecure.nl dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

Wetenschappelijke borging door docenten

 • Prof. dr. W. (Wim) Huisman, hoogleraar criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU)
 • Dr. G.G. (Giliam) de Valk, universitair docent bij het Institute of Security and Global Affairs, universiteit Leiden.

SoSecure werkt samen met vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk

 • Financiële wereld (corporate security/compliance)
 • Forensic accountants
 • Particuliere onderzoeksbureaus
 • Digitale recherchebureaus
 • Toezicht- en hadhavingsorganisaties
 • Functionarissen uit de advocatuur, fiscalisten, het trustwezen en de makelaardij en
 • Onderzoekjournalisten die fraude-reportages schrijven

Gastdocenten

 • Mr. A.J. (Bert-Jan) Beneker | Nationale politie  |  Ministerie van Justitie en Veiligheid
 • Dr. L. (Ludo) Block CFE CIPP/E | Gastonderzoeker universiteit Leiden & Director bij Grant Thornton Forensic & Investigation Services
 • E.V.F. (Emiel) den Boer Msc | Intelligence & Analysis Lead & Senior Financial Crime Compliance  |  ING 
 • Drs. B. (Bart) de Koning | Onderzoeksjournalist & debat |  Follow The Money
 • Prof. mr. dr. W. (Wim) Huisman | Hoogleraar criminologie Vrije Universiteit en hoofd van de Vrije Universiteit School of Criminology
 • W.F. (Willem) Leeuwenkamp Msc. | Senior Consultant SoSecure
 • D. (Denise) Veerman |Nationale politie |  Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO)
 • Dr. G.G. (Giliam) de Vlak | Universitair docent Universiteit Leiden  |  Minor Intelligence Studies
 • Drs. W. (Wil) Houtzager | Next HRM |  culturele spanningsvelden & integriteit
 • Dr. B. (Bennett) Kleinberg | universitair docent bij de afdeling methodologie en statistiek van Tilburg University en Honorary Associate Professor bij de afdeling Security and Crime Science van University College London
Scroll naar boven