Doelmatig optreden basis: training met veel praktijkscenario’s
U zoekt een doelmatig optreden basis training. Hoe kunt u daar beter mee oefenen dan in de praktijk? Daarom leren we u de theorie en gaan we daar vervolgens mee aan de slag. Dat maakt bij ons het verschil ten opzichte van veel andere opleiders.
De samenleving wordt mondiger, incidenten worden complexer en het verwachtingspatroon van opdrachtgevers stijgt. Het beveiligingsvak vraagt in steeds meer situaties en scenario’s om doelmatig optreden. Het is een belangrijk onderdeel van de opleiding, dat voor een deel van de kandidaten helaas een struikelblok vormt. Daarom bieden wij onze doelmatig optreden training aan. Zo kunt u extra oefenen, vanuit praktijksituaties die u merkbaar het gevoel geven dat u er beter in wordt.
Benieuwd hoe dat werkt? Of wat ‘goed’ doelmatig optreden precies inhoudt?
We leggen het u graag uit aan de hand van zowel de kerncompetenties als een aantal voorbeelden.
Wat is doelmatig optreden?
Doelmatig optreden betekent in de basis handelen met een duidelijk doel. Je reageert effectief en proportioneel op de situatie. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Je doet precies genoeg.
Ondertussen bewaart u de rust, maakt u bewuste keuzes en zorgt u ervoor dat uw optreden bijdraagt aan de-escaleren en de veiligheid. Dat krijgt u voor elkaar dankzij kennis, vaardigheden en vooral veel oefening in realistische situaties.
Tijdens de training doelmatig optreden leren we u precies wat dit is. We leren u wat het inhoudt, wat het níet is en hoe u hier goed mee omgaat. Daarnaast oefent u in de praktijk, omdat u op die manier het best merkt wat een goede aanpak is.
3 kerncompetenties
Doelmatig optreden is in de basis een combinatie van kennis, vaardigheden en ervaring met praktijksituaties. Maar, welke vaardigheden heeft u nodig om dit goed te doen?
Het gaat in de kern om:
- Observatie en situatie inschatten
Herken signalen van een oplopende spanning. Maar, zie ook het verschil tussen een conflict dat vanzelf overwaait en een situatie die mogelijk escaleert. Heel belangrijk daarom is ‘situational awareness’. Dit betekent dat u voortdurend alert bent op veranderingen in gedrag, toon of lichaamstaal. - Communicatieve vaardigheden
Een groot deel van jouw doelmatig optreden is verbaal. De manier waarop u iemand aanspreekt kan vaak het verschil maken. Hoe stelt u grenzen, zonder te provoceren? Hoe houdt u de regie tijdens een gesprek? Het is heel belangrijk om actief te luisteren, kalm te blijven en de juiste non-verbale signalen in te zetten. - Besluitvaardigheid
Ten slotte is het belangrijk om snel te kunnen handelen. Dat wil zeggen, snel en weloverwogen. Twijfel kan heel gevaarlijk zijn, maar dat geldt ook voor roekeloosheid. Wie goed getraind is in praktische scenario’s weet welk optreden op welk moment gepast is.
Deze vaardigheden oefenen we in de praktijk tijdens de doelmatig optreden training. Zo zorgen we ervoor dat u situaties leert herkennen, zodat u haast automatisch weet wat u op welk moment moet toepassen.
Oefenen tijdens de doelmatig optreden basis training
Tijdens de doelmatig optreden training werken we met verschillende scenario’s. Dat is belangrijk, omdat u op die manier leert hoe er in de praktijk mee om te gaan.
Dit zijn drie voorbeelden van scenario’s:
- Winkeldiefstal met agressie
U werkt als beveiliger in een groot winkelcentrum. De meldkamer tipt u over een verdachte man bij de parfumerie. U observeert op afstand en ziet dat deze persoon producten in zijn tas stopt. Zodra hij de winkel verlaat zonder te betalen spreekt u de man aan. Deze ontkent en wordt verbaal agressief.
Het is belangrijk om rustig te blijven en duidelijk te benoemen wat u heeft gezien. Neem daarnaast een open lichaamshouding aan, om escalatie te voorkomen. Leidt de persoon naar een aparte ruimte, om het incident verder af te handelen met de politie. - Brandmelding in een kantoorpand
Wat moet u doen als er tijdens een nachtdienst het brandalarm afgaat in een kantoorgebouw? Er is paniek bij de aanwezige schoonkamers. Daarom handelt u volgens protocol: ‘eerst controleren, dan evacueren’.
U houdt de communicatie kort, maar helder. ‘Dit is geen oefening. Verlaat het gebouw via de trap’. Even later blijkt het (gelukkig) toch vals alarm. Maar uw optreden heeft ervoor gezorgd dat niemand echt in paniek raakte. - Iemand onwel bij een festival
Op een groot buitenevenement ziet u in het publiek iemand wankelen. U benadert die persoon, samen met een collega. De persoon oogt verward, is zweterig en weet haar naam niet meer. U schakelt medische hulp in en maakt ruimte met hekken.
Daarnaast communiceert u met de omstanders. Door kordaat, maar vriendelijk, op te treden en samen te werken met de EHBO en de organisatie krijgt u de situatie snel onder controle.
We oefenen met scenario’s zoals deze. Dat hoeft de eerste keer niet meteen goed te gaan. Tijdens de doelmatig optreden basis training leren we hoe u met de verschillende situaties om moet gaan.
FAQ: veelgestelde vragen over doelmatig optreden basis
- Is doelmatig optreden verplicht voor mijn examen Beveiliger niveau 2?
Ja, sinds de vernieuwde exameneisen wordt er specifiek getoetst op doelmatig optreden. Vooral tijdens de praktijksituaties en de proeven van bekwaamheid is dit een belangrijk onderdeel. Met deze training doelmatig optreden basis kunt u daar specifiek mee oefenen. - Wat als ik zenuwachtig word tijdens een incident?
Het is heel normaal om zenuwachtig te worden, vooral als u voor de eerste keren oefent met het doelmatig optreden in de basis. Daarom hebben we deze training ontwikkeld. Het helpt u om de zenuwen onder controle te krijgen, zodat u er beter mee om kunt gaan. - Ik heb jaren ervaring als beveiliger: is deze training dan nog relevant?
Ja, waarschijnlijk is de training ook voor u relevant. We beginnen bij de basis, maar oefenen vervolgens met actuele scenario’s en praktijkvoorbeelden. Zo frist u uw kennis op en oefent u op de wijze die ook belangrijk is voor het examen.
Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01.