Fraude wordt slimmer: financial crime opleiding is relevanter dan ooit

Een medewerker belt met een onbekend nummer, voor een spoedbetaling. Een stichting doneert een bedrag in bitcoins. Of een klant opent drie rekeningen in een week, en verdwijnt daarna weer. Wanneer is er sprake van financial crime?

Voorheen was het overduidelijk. Tegenwoordig is financial crime steeds vaker onzichtbaar. Of bijna dan, voor wie onze financial crime opleiding niet volgt. Witwassen, factuurfraude, omkoping en belangenverstrengeling worden verstopt in systemen, processen en gedrag.

Hoe herkent u de signalen wél?
Professionals met kennis van de risico’s én de vaardigheden om te reageren: die zijn waardevol.
Daarom leiden wij ze op. Met onze opleiding financial crime

 

Cijfers die organisaties wakker schudden

In de afgelopen jaren registreerden Nederlandse banken gemiddeld meer dan 1 miljoen ongebruikelijke transacties (!). Bijna 25% van de mkb-organisaties kreeg te maken met een vorm van interne fraude en de boetes voor gebrekkige meldplicht (o.a. de Wwft) stegen de afgelopen jaren flink.

Ondanks dat alles loopt Nederland achter in het opleiden van financieel rechercheurs en specialisten in integriteit, blijkt uit rapporten van de FIOD. Dat betekent dat onze financial crime opleiding meer relevant is dan ooit. Zowel het mkb, zorginstellingen én de publieke sector krijgen steeds vaker te maken met financiële criminaliteit. 

 

Wat is allemaal financiële criminaliteit?

Een financial crime specialist herkent veel verschillende vormen van crime.
Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van:

  • Witwassen van criminele inkomsten
  • Factuurfraude (vervalste of omgeleide betalingen)
  • Interne fraude (zelfverrijking, diefstal)
  • Corruptie en omkoping
  • Belangenverstrengeling (bijv. inkopers en leveranciers)
  • Schending van sancties (bijv. Rusland, Iran, witwaslanden)
  • Cyberfraude en phishing die financiële schade aanricht

Juist op de plekken waar niemand het verwacht vindt vaak financiële criminaliteit plaats.
Dat kan in ieder sector zijn, en op elk niveau. Juist daarom is het belangrijk om waakzaam te zijn.

Wij hebben onze opleiding ontwikkeld voor bijvoorbeeld compliance officiers en CDD-analisten binnen de financiële sector. En net zo goed voor zorgcoördinatoren binnen de zorg en beleidsmedewerkers integriteit bij de overheid.

Tot onze kandidaten rekenen we regelmatig bestuurders binnen het onderwijs en financieel managers of boekhouders uit het mkb. Net als gegevensbeheerders en privacy officers binnen IT & data. Het laat zien dat dit geldt voor veel verschillende sectoren, en op alle niveaus. 

 

FAQ: veelgestelde vragen over onze financial crime opleiding

  • Heb ik een financiële achtergrond nodig?
    Nee, tijdens de opleiding leert u alle financiële kennis die u nodig heeft. Vanuit nieuwsgierigheid en een goed gevoel voor verantwoordelijkheid kunt u onze opleiding over financial crime volgen. 
  • Is financial crime relevant voor mijn branche?
    Ja, financial crime is relevant voor een groot aantal verschillende sectoren. Bovendien stemmen we de opleiding graag af op bijvoorbeeld de zorg, overheid, finance of het mkb. Zelfs incompany is mogelijk. 
  • Kan ik dit combineren met mijn baan?
    Ja, het is goed mogelijk om de financial crime opleiding te combineren met werk én het gezin. Sterker nog, de modules zijn daarvoor speciaal ontwikkeld. 

 

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01. 

Scroll naar boven