Praktijkexamen beveiliging

U gaat voor het praktijkexamen beveiliging. Of, u wilt daar meer over weten. Want, wat moet u er precies van verwachten? En wat is de beste manier om u daarop voor te bereiden? Dat leggen we graag uit. We zijn de particuliere opleider voor beveiligingsopleidingen, op MBO niveau 2. Dat betekent dat we ook het praktijkexamen goed kennen.

Het praktijkexamen beveiliging wordt afgenomen door de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Het examen bevat zowel een praktijkgedeelte als een theoriedeel. Wij bereiden onze kandidaten zo goed mogelijk voor op beide delen van het examen, dus ook op het beveiliging praktijkexamen. 

Overzicht: praktijk examen als beveiliger in 3 delen

Het praktijk examen beveiliging behandelt drie onderdelen. Zorg ervoor dat u op alle drie goed voorbereid bent. Dat doen we tijdens de opleiding, al zijn er ook specifieke cursussen beschikbaar. Zo trainen we kandidaten, om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken.

Tip: volgt u onze trainingen voor doelmatig optreden of specifiek rapporteren? Als u daarna niet meteen slaagt mag u de training gratis opnieuw volgen. Tot u het examen wel haalt.

Dit zijn de drie belangrijke onderdelen:

  • Doelmatig optreden: beveiligingstaken uitvoeren tijdens simulaties
  • Specifiek rapporteren: een rapportage opstellen naar aanleiding van een incident
  • Waarnemen: observeren en correct interpreteren van een situatie

Onderdeel 1: doelmatig optreden

Het is belangrijk om voldoende voor het beveiliging praktijkexamen te oefenen. Dat geldt in het bijzonder voor het doelmatig optreden. Dit is een vaardigheid die u moet ontwikkelen, om daar beter in te worden. Door er regelmatig mee te oefenen gaan onderdelen ‘voor zich’ spreken, waardoor het de natuurlijke manier wordt waarop u handelt.

Tijdens het praktijkexamen beveiliging moet u doelmatig optreden in drie rollenspellen.
Het gaat tijdens de spellen om:

  • Preventieve werkzaamheden
    Zoals brand- en sluitrondes, controlerondes en toegangscontroles.
  • Repressieve werkzaamheden
    Het omgaan met incidenten zoals agressie, onbevoegde personen of blokkering van nooduitgangen.
  • Service en facilitaire ondersteuning
    Baliewerkzaamheden, ontvangst van bezoekers en het bedienen van de telefooncentrale.

Onderdeel 2: specifiek rapporteren

Wilt u het praktijkexamen voor Beveiliger 2 oefenen? Dan is ook specifiek rapporteren een belangrijk onderdeel. Tijdens het beveiliging praktijkexamen is het belangrijk om te laten zien dat u duidelijke en correcte rapportages kunt opstellen. Het gaat opnieuw over gesimuleerde incidenten. U moet nauwkeurig beschrijven wat er is gebeurd, welke acties u heeft ondernomen en welke vervolgacties er nodig zijn. Het is vooral belangrijk om feitelijk te zijn, zonder persoonlijke mening of interpretaties.

Onderdeel 3: waarnemen

Ten slotte is het tijdens het praktijk examen beveiliging belangrijk om te laten zien dat u goed kunt waarnemen. Het gaat om uw observatievermogen. U bekijkt videobeelden van situaties. Na het bekijken beantwoordt u vragen over wat u heeft waargenomen. Dit test uw vermogen om details op te merken en goed te letten op de relevante informatie. 

Scenario’s die u kunt verwachten

Het praktijk examen als beveiliger is iedere keer anders.
Een paar scenario’s geven u een beeld van wat te verwachten:

  • Onbevoegde persoon op het terrein
    Tijdens een toegangscontrole treft u iemand aan, in een verboden gebied. Hoe benadert u de persoon? En welke vragen stelt u? Wat doet u als de persoon weigert te vertrekken?
  • Agressieve bezoeker bij de receptie
    Een bezoeker wordt boos, omdat deze niet direct geholpen wordt. Het is aan u om de persoon te kalmeren. Pas de juiste communicatietechnieken toe en schakel op het juiste moment hulp in.
  • Brandgevaarlijke situatie
    Tijdens de brand- en sluitronde ontdekt u dat de nooduitgang is geblokkeerd door opgeslagen goederen. Wat is de actie die u onderneemt? En hoe rapporteert u daarover?

FAQ: veelgestelde vragen over het praktijkexamen beveiliging

  • Wat moet ik meenemen naar het praktijkexamen?
    Zorg dat u een geldig identiteitsbewijs bij u heeft, zoals een paspoort of ID-kaart. Neem daarnaast de uitnodiging van de SVPB mee. Verder heeft u een pen nodig, voor het onderdeel Specifiek rapporteren. Draag het volledige beveiligingsuniform, zoals voorgeschreven vanuit de opleiding. Tip: u wordt ook beoordeeld op uw houding, dus gedraag u steeds representatief. 
  • Hoe worden de examenonderdelen beoordeeld?
    Beoordelaars kijken tijdens het praktijkexamen beveiliging zowel naar uw houding, communicatie, vakkennis als het handelen in de praktijk. Per onderdeel gelden er specifieke criteria, zoals de juistheid, veiligheid, communicatie en professionaliteit voor Doelmatig optreden. 
  • Wat als ik één onderdeel niet haal?
    Als u één onderdeel van het examen niet haalt hoeft u alleen dat onderdeel opnieuw te doen. U ontvangt van de SVPB de uitslag, met per onderdeel of u bent geslaagd. De onderdelen waar u een voldoende voor haalt blijven geldig, dus die hoeft u niet opnieuw te doen. 

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01. 

Scroll naar boven