Politie miste Dreigingsinschatting voor moorden bende Taghi
Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat de politie meermaals is gewaarschuwd voor de moord op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van de kroongetuige, maar dat de waarschuwingssignalen niet altijd hun weg hebben gevonden. De OVV is na de moord op Peter R. de Vries ingeschakeld om uit te zoeken hoe het kon dat de mannen de dood vonden terwijl zij op dat moment allemaal in beeld waren van het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Zo had de politie voor de presentatie van de kroongetuige nog geen dreigingsinschatting gemaakt voor zijn familie en waarschuwde een beveiliger van de garage waar Peter R. de Vries parkeerde voor een man met ‘opvallende tatoeages’ die de Vries volgde.
Dreigingsanalyse
De OVV beschrijft in het rapport hoe met name de tak van de politie die verantwoordelijk is voor het maken van dreigingsanalyses een aantal waarschuwingssignalen heeft gemist. Daarnaast werden cruciale aanwijzingen van andere afdelingen binnen de politie niet op tijd gezien door de beambten die verantwoordelijk zijn voor het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Ook werd er te veel geleund op de beschikbaarheid van concrete aanwijzingen voor gevaar en te weinig op het proactief onderkennen en onderbouwen van voorstelbare dreigingen. De conclusie van de OVV is dan ook dat het systeem faalde in het tijdig herkennen van dreigingen.
Post-HBO opleiding Methodiek Dreigingsinschatting
Hoe kan het beter? In onze post-HBO opleiding Methodiek Dreigingsinschatting leiden wij u op tot professioneel dreigingsinschatter. Daarmee wordt u binnen de organisatie de belangrijkste adviseur over veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden om uw kroonjuwelen te beschermen.
Stelsel Bewaken en Beveiligen
U leert volgens de methodiek van het Stelsel Bewaken en Beveiligen dreigingsinschattingen opstellen en deze te presenteren aan uw opdrachtgever. Ook voor de private organisaties wordt de methodiek van het stelsel Bewaken en Beveiligen t.b.v. uw organisatie toepasbaar gemaakt. In de opleiding werkt u aan een casus t.b.v. uw organisatie waardoor u de theorie uit de opleiding direct kunt toepassen inuw eigen beroepspraktijk.
Het doel van de opleiding is te voorzien in de praktische kennis met een wetenschappelijke onderbouwing om goede dreigingsinschattingen op te kunnen stellen. In de opleiding staat het maken van een dreigingsinschatting centraal om anderen te informeren over bedreigende situaties. De opleiding gaat daartoe onder meer in op de actuele dreigingen in onze samenleving, de modus operandi van kwaadwillenden en de bijbehorende waarschuwingssignalen.
Wilt u meer weten over deze opleiding? Neem dan contact op met Willem Leeuwenkamp w.f.leeuwenkamp@sosecure.nl. Of schrijf u direct in via het inschrijfformulier.