« Terug naar overzicht

Cybersecurity voor beginners

cybersecurity-voor-beginners-sosecure.jpgnov 2014

Cybersecurity. Het is tegenwoordig een tak van uw beveiliging die net zo belangrijk is als de fysieke en personele beveiliging. Uw organisatie kan vallen of staan met uw cybersecurity. Voor veel security professionals is het echter een ongrijpbaar en schimmige wereld, die cyberspace.“Ik kan het bijna niet meer volgen, zo snel als die techniek zich ontwikkelt” is ook een uitspraak die wij bij het Kenniscentrum Security Intelligence vaak horen.

Wat is cybersecurity, waarom heb ik het nodig en hoe geef ik er invulling aan? Het Kenniscentrum Security Intelligence biedt u in dit blog een aantal handvatten om mee te beginnen.

De ontwikkeling die het Internet heeft doorgemaakt sinds haar ontstaan in 1974 (of 1969, afhankelijk van uw definitie van de term 'internet') is opmerkelijk, groots en onnavolgbaar. Het persoonlijke gebruik van internet in Nederland is pas sinds begin jaren 90 een feit, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit ieders dagelijks leven.

Een ieder heeft inmiddels een bestaan in 'cyberspace' als aanvulling op hun leven in de echte wereld, en de tijd, moeite en hoeveelheid data die wij allen in ons digitale bestaan stoppen groeit elk jaar. Ook de aanwezigheid van onze bedrijven en organisaties 'op het net' en 'in de cloud' worden een steeds normaler beeld van de gang van zaken.

Het internet is per definitie een onveilige omgeving om uw data in op te slaan, we doen het echter toch omdat de baten de lasten vaak overstijgen. Het internet wordt tegenwoordig voor veel meer gebruikt dan alleen het uitwisselen van tekstuele berichten; geldtransacties, familiefoto's, telefoonrekeningen, (zorg)verzekeringen, en zo verder.

Veel van deze informatie is al sinds jaar en dag een aantrekkelijke buit voor veel verschillende soorten criminelen zoals fraudeurs, zwendelaars en spionnen. Het is dan ook geen geheim en geen verassing dat de criminaliteit zich ook naar de 'cyberspace' heeft verplaatst.

Een belangrijke focus van de overheid is dan ook, geheel terecht, het tegengaan van cybercriminaliteit. Door actief op te sporen & te vervolgen, maar ook door mensen te informeren over veel voorkomende werkwijzen (Modi Operandi) van cybercriminelen (phishing, social engineering, DDOS, etc.).

De beste manier om criminaliteit te voorkomen, is namelijk kennis over hoe die criminaliteit plaats vindt te verspreiden. Op deze manier kunnen mensen zelf de Modi Operandi herkennen en zo zichzelf weerbaarder maken tegen (cyber)criminaliteit.

De aanpak lijkt te werken; er zijn minder mensen die geloven dat ze écht rijk zullen worden door te investeren in die aardige Keniaanse prins die ze uit het niets een mailtje stuurde. Dit is een direct gevolg van wijdverspreide kennis over deze Modus Operandi.
Echter is het ook zo dat cybercriminelen nieuwe, innovatieve manieren blijven bedenken om bij uw waardevolle data te komen. Er wordt dan ook hard gewerkt om deze nieuwe MO's en trends in beeld te brengen om u te helpen u te weren tegen cybercriminaliteit.
Voor meer informatie over Modus Operandi, Protective Intelligence, Predictive Profiling en Proactieve Security op basis van deze kennis kunt u terecht onder het kopje protective intelligence op deze site, of de website van het Kenniscentrum Security Intelligence.

De educatieve website van NOVA labs biedt een voor leken zeer instructieve collectie aan multimedia om u snel op de hoogte te brengen van cyberspace, cybercrime en cybersecurity.

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven