Van festival naar vaste baan: diploma beveiliger 2
“Mag ik uw tas even openen, alstublieft?” De zon brandt op de schouders van Jamal terwijl de eerste festivalbezoekers naar binnen willen. In de verte hoort hij de beats van de soundcheck, waar het straks allemaal gaat gebeuren. Het is pas tien uur ’s ochtends, maar de sfeer zit er al goed in. Met zijn oortje in en het vest strak dichtgeritst is hij elkaar voor.
Deze keer niet als bezoeker, maar als beveiliger in opleiding. Drie maanden geleden wist hij nog niet eens zeker of dit beroep iets voor hem was. Vandaag draait hij zijn derde shift tijdens een festival. Want wat blijkt? Dit is echt iets voor hem. Hij weet het zeker: het diploma beveiliger 2 gaat het geweldige kansen bieden en zorgt voor een mooie baan.
Onze MBO niveau 2 Beveiliging opleiding volgen?
Hier vindt u alle informatie over onze opleiding.
Hij had eigenlijk geen idee
Voor Jamal was het lang onduidelijk wat hij precies wilde gaan doen. Aan beveiliging had hij eigenlijk nooit gedaan, en hij kende de beveiliging opleiding niet. Zeker niet de opleiding om te volgen na een reguliere opleiding. Met een stage en in combinatie met ander werk, terwijl het mogelijk is om de opleiding versneld af te ronden.
Jamal was 22 jaar toen hij zijn tussenjaar verlengde naar een tussen-drie-jaren. Hij werkte in de logistiek, en vond het op zich prima. Maar ook niet meer dan dat. Het was zijn neef die werkt als beveiliger, die hem de tip gaf. “Waarom probeer je SoSecure niet,” zei zijn neef. “Daar combineren ze leren en werken, dus is het mogelijk om meteen aan de slag te gaan.”
De combinatie van leren en het in de praktijk brengen trok hem over de streep. Daarom startte hij zijn opleiding tot Beveiliger 2 bij SoSecure. Geen fulltime schoolbanken, maar één lesdag per week. De rest van de week draaide hij alvast mee in de praktijk. Hij werkte als een beveiliger in opleiding op bijvoorbeeld de stations, in winkelcentra en -tot zijn grote plezier- op festivals.
Leren in de praktijk
Het is een speerpunt van onze Beveiliging opleiding niveau 2. Wij begrijpen dat veel kandidaten zoals Jamal het best leren als ze ‘op de vloer’ staan. Of als ze oefenen met vergelijkbare situaties, aan de hand van de scenario’s die we uitwerken.
Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat beveiligers de regels kennen. Hoe werkt bijvoorbeeld het fouilleren, volgens de wet? En wanneer is het toegestaan om iemand aan te houden? We leren kandidaten wat ze in een rapport moeten zetten. Maar pas toen er een dronken bezoeker op hem afstormde voelde Jamal wat het werk daadwerkelijk inhoudt..
Tijdens de training Doelmatig optreden had hij geoefend met zulke situaties. Het is een vast onderdeel van de opleiding. Acteurs spelen lastige types, waarbij het de kunst is om kalm te blijven. Het is belangrijk om helder te blijven communiceren en bezoekers te controleren. Niet fysiek, maar wel doortastend. Die vaardigheid en die balans leerde hij tijdens de oefeningen.
Dus toen het op een festival een keer echt gebeurde dacht hij terug aan de training. “Rustig blijven. Duidelijk blijven. Grenzen aangeven.” Dat was wat er meteen door zijn hoofd ging. Het werkte, dus de man keerde zich uiteindelijk om en liep weg. De situatie escaleerde niet. De teamleider gaf Jamal een klop op de schouder. Dat was hoe hij het had geleerd tijdens de opleiding Beveiliging MBO 2.
Meer dan boekenwijsheid
Het is er ons veel aan gelegen om meer te leren dan alleen de boekenwijsheid. Natuurlijk is de theorie belangrijk, maar beveiligers leren het vak in de praktijk. Dat hebben we bij SoSecure altijd zo gedaan, en is een belangrijk speerpunt van de opleidingen. Zo voorkomen we dat het droge kost is, door ons te richten op de praktijk.
Tijdens de theorielessen gebruiken we zelfs echte casussen. We delen niet ‘dit zegt artikel X’, maar beschrijven ‘Stel, je loopt een controleronde en ziet iets verdachts. Wat doe je dan?’ Het is aan de kandidaten om een antwoord te formuleren, en dat bovendien te motiveren.
Jamal maakte bovendien gebruik van extra oefendagen. We organiseren een aparte training voor doelmatig optreden. Die training is beschikbaar voor alle studenten, om er aanvullend mee te oefenen. Bovendien is het mogelijk om vragen te stellen over de lesstof. “Dat heeft me heel erg geholpen”, vertelt Jamal. “Ik leerde hoe ik met de situaties moest omgaan en kreeg daarbij steeds meer vertrouwen in mezelf. Daardoor durfde ik de juiste beslissingen te nemen.”
De stage als springplank
Veel kandidaten waarderen de stages die ze lopen. We beschikken over een breed netwerk, al is het aan iedereen zelf om een stageplek te vinden. Jamal kreeg dat voor elkaar. “Ik mocht mee naar een groot driedaags festival in het zuiden van het land. Daar leerde ik alles over publieksstromen, EHBO-posten, samenwerken met de politie en brandweer en zelfs het schakelen onder druk.”
Op dag twee werd er zelfs een telefoon gevonden met mogelijk gevoelige beelden. Jamal herinnerde zich zijn les over ‘privacy en meldplicht’. Zijn stagebegeleider was ervan onder de indruk, omdat Jamal op de juiste manier handelde. “Wil je na het diploma bij ons blijven werken?”, vroegen ze hem.
Aan het werk als beveiliger
Jamal is nu afgestudeerd en fulltime aan het werk als evenementenbeveiliger. Dat is waar hij het meeste plezier in heeft. Hij volgt nog wel een specialisatie ‘Weerbaarheid’, omdat hij uiteindelijk wil doorgroeien naar coördinator. Hij vertelt: “De opleiding heeft mijn leven veranderd. Ik had eigenlijk geen richting, maar ben nu trots op wat ik doe en wil me verder ontwikkelen.”
Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01.