Van horeca naar veiligheid: ‘beveiliging opleiding veranderde mijn leven’

Had u Robert een jaar geleden verteld dat hij nu dagelijks zou werken aan de veiligheid van honderden mensen? Dan had hij waarschijnlijk hard gelachen. Met een dienblad vol drankjes in zijn hand, in de stress van een drukke avond in een horeca. Toch is het nu de veiligheid van anderen waar hij iedere dag mee bezig is.

Robert volgde één lesdag tijdens MBO Beveiliging niveau 2 bij SoSecure. En toen wist hij het zeker: ‘dit is mijn opleiding!’. De les voelde als een scene uit een actiefilm, met hem in de hoofdrol. Dat smaakte naar meer, dus volgde hij de opleiding en wist hij sterk gemotiveerd een uitdagende baan in de beveiliging te vinden. 

Onze MBO niveau 2 Beveiliging opleiding volgen?
Hier vindt u alle informatie over onze opleiding.

Incidentbeheersing: oefenen in de praktijk

De lesdag was geen theoriecursus, zoals sommigen verwachten van een beveiliging opleiding. In plaats daarvan werd er geoefend in de praktijk, zoals bij ons gebruikelijk is. Hij vertelt: “We waren vier weken onderweg in de opleiding. We hadden de theorie gevolgd die belangrijk was om te kennen, dus konden aan de slag met de praktijk.”

Dat was waar hij het meest naar had uitgekeken. Iets dat geldt voor veel van de kandidaten. Maar in het bijzonder voor hem, omdat hij ook in de horeca gewend was om de handen uit de mouwen te steken. Of eigenlijk, hij wist niet beter om ‘aan het werk te gaan’. 

Met kersverse kennis van wetgeving, communicatie en veiligheid werd het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. Daarvoor kwam een praktijkles over ‘incidentbeheersing’. Niet zomaar een les, maar een complete simulatie waarin het aan hem was om te laten zijn wat hij had geleerd.

Er werd een setting nagebootst, in een klein kantoorpand met twee verdiepingen. “Wij kregen als klas de opdracht om een beveiligingsronde te lopen. Daarover hadden we geleerd, maar het is direct spanning om dat vervolgens in de praktijk te brengen.”

Anderen spraken van een ‘routineklus’, die ze wel ‘even zouden klaren’. Tot het alarm ineens afging. Toen ging et allemaal heel snel, vertelt Robert. “We zagen lichtflitsen en hoorden een ronkend geluid. De instructeur speelde de rol van een verwarde bezoeker, die zijn toegangspas kwijt was geraakt.” De ‘bezoeker’ reageerde geïrriteerd en werd uiteindelijk zelfs agressief. Het was aan de kandidaten van de opleiding om daarmee om te gaan. Dit hadden ze immers in theorie geleerd, dus ze zouden op de hoogte moeten zijn van wat er moest gebeuren.

Van theorie naar actie

Wat volgde was volgens de kandidaat niet zomaar een rollenspel dat eenvoudig uit te spelen was. In plaats daarvan voelde het bloedserieus. “Elke actie die we deden - of niet deden - werd vastgelegd op video. Het was aan ons om samen te werken, goed te communiceren en vooral kalm te blijven.” Hij leerde om afstand te bewaren en de-escalerend te spreken. Bovendien was het doel om op het juiste moment versterking in te roepen.

Robert nam daarbij het voortouw. Daar naar gevraagd weet hij niet waar dat precies vandaan kwam. Maar hij stond daar ineens, met een open houding en de handen zichtbaar. Belangrijk, net als een lage en stevige stem. “Meneer, ik zie dat u boos bent. Kunt u mij vertellen wat er is gebeurd, zodat ik u kan helpen?” Achteraf bleek dat de juiste benadering.

Oefenen met echte situaties

Het is dé manier waarop er wordt geoefend binnen de Beveiliging opleiding niveau 2. Dat is belangrijk, omdat de praktijk vraagt om meer vaardigheden dan alleen kennis van de theorie. Juist door er in de praktijk mee te oefenen (en fouten te maken) lukt het om die vaardigheden te ontwikkelen.

“De adrenaline die ik die dag voelde heeft me sindsdien niet meer losgelaten”, vertelt Robert. En dat is maar goed ook, omdat het hem motiveerde om door te zetten en zijn opleiding af te ronden. Maar niet voordat hij stage liep in een groot museum in Amsterdam. Waar hij een vergelijkbare situatie meemaakte. Geen rollenspel deze keer, maar een bezoeker die overstuur raakte bij de entree. Vanwege een fout in de reservering. “Dankzij de oefening wist ik meteen wat ik moest doen.”

De bezoeker werd rustig aangesproken, werd naar een rustige ruimte begeleid en Robert regelde met de receptie dat de persoon alsnog naar binnen kon. Later werd hij daarvoor persoonlijk bedankt. “Ik voelde me gehoord, bedankt dat u zo vriendelijk was.”

Versnelde beveiliging opleiding

Robert volgde de Beveiliger 2 opleiding versneld. Zo wist hij zich om te scholen van horecamedewerker naar beveiliger. Een stap die hij graag heeft gezet en waar hij nog iedere dag heel blij mee is.

“Het is spannend om om te scholen. Zeker na jaren werkzaam te zijn geweest in een ander vakgebied. Maar wie voelt toe te zijn aan iets nieuws zou de stap zeker moeten zetten”, zegt hij. 

Onze MBO niveau 2 Beveiliging opleiding volgen?
Hier vindt u alle informatie over onze opleiding.

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01. 

Scroll naar boven