« Terug naar overzicht

Opleiding beveiliging MBO 2

Beveiligingsopleiding SoSecure Examen.jpegjan 2022

De MBO beveiligingsopleiding voor het behalen van het beveiligingsdiploma heeft een kwaliteitsimpuls gekregen. De examens, tussentoetsen en de vakken voor praktisch rapporteren worden in een geheel nieuwe examensetting aan onze studenten aangeboden. Hierdoor heeft de opleiding tot beveiliger een professionaliseringsslag gekregen die goed is voor de studenten.

De huidige klas met 14 studenten die de MBO opleiding tot beveiliger volgen hebben vorige week het examen Nederlands niveau 2F gemaakt in een gloednieuwe examen ruimte. Deze examenomgeving bij het examenbureau Exapol heeft 20 computers en is zodanig ingericht voor een correcte examen afname. Zo is er bijvoorbeeld een centrale plek voor de examensurveillant en zijn de examenplekken keurig ingericht met nieuwe computers en camerasystemen om examenfraude te voorkomen.

Waarom wij deze professionele omgeving voor de studenten hebben gecreëerd? 

"Wij stelden deze vraag aan Leen van der Plas, directeur van SoSecure hij is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleiding tot beveiliger MBO 2.

Wij merkten dat het werken naar een examen toe toch iets met de spanning doet van de beveiligers. Nu wij het toetsen van de beveiligingsvakken in deze ruimte aanbieden helpt het de studenten om te wennen aan en hoe om te gaan met examenstress, Het maken van een examen in een andere omgeving geeft toch echt een andere sfeer en beleving van het examen bij de student. SoSecure levert volwassenonderwijs voor het behalen van het MBO 2 diploma beveiliging. Het is voor deze toekomstige beveiligers vaak al een tijdje geleden dat zij in de schoolbanken hebben gezeten en examen hebben gedaan.

De examens voor de MBO 2 opleiding beveiliging gaan samen met een stuk (gezonde) examenspanning en soms geeft de student ook aan dat er faalangst is. Door onze studenten in deze examen setting te brengen bootsen wij zo goed mogelijk het examengevoel voor het behalen van het beveiligingsdiploma in een examensituatie na. Ook kunnen we de beveiligers in de gaten houden en gaan met hen actief in gesprek als wij zien dat er ongezonde spanning is.

In de opleiding beveiliging word je regelmatig getoetst zo zijn er tussentoetsen, diagnostische toetsen van de SVPB, examens Nederlands en rekenen 2F en de keuzedelen. 

Daarnaast maken wij ook een efficiencyslag omdat het examen en de uitslagen direct digitaal gekoppeld worden aan de studenten. Dit houdt voor ons in dat wij veel minder voorbereidings- en nakijktijd kwijt zijn, geen papier meer gebruiken en onze aandacht nog beter kunnen richten op de beveiligers in spe. Deze aandacht wordt bijzonder gewaardeerd door onze beveiligers en daar doe je het tenslotte ook voor."

Ook de studenten zijn blij met deze nieuwe vorm van examens afnemen.

De heer J. Jacques, één van de studenten van de opleiding beveiliging zegt: "Deze nieuwe vorm van afnemen van examens helpt mij te wennen aan de toekomstige examens bij het SVPB. De setting waarin wij nu de examens maken lijkt erg op de examenspanning en hoe wij straks de examens gaan ervaren. Door bijvoorbeeld de schotten die tussen de examenplekken zijn geplaatst ben je veel geconcentreerder bezig en dat verhoogd het cijfer voor het examen. Ook het met elkaar en tegelijk examen doen schept ook een goed gevoel in de klas. Kortom door deze manier van onze examens doen zijn wij goed voorbereid en is het een verbetering van de papieren examens.

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven