« Terug naar overzicht

Predictive Profiling helpt bij herkennen spotters

Mark rutte op de fiets.jpegjan 2022

Demissionair premier Mark Rutte heeft extra zware beveiliging gekregen. Dit gebeurde naar aanleiding van signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. Rond Rutte zouden namelijk zogeheten 'spotters' zijn gesignaleerd. Maar hoe worden zulke spotters herkend? 

In de brede zin is een spotter iemand die belangrijke plekken of objecten in kaart brengt. Dat kan onschuldig zijn, maar in het geval van Rutte is het dat niet. De mensen die hem spotten komen namelijk uit de criminele hoek. 

Moordservice 

In criminele context zijn spotters onderdeel van een soort moordservice, zegt misdaadverslaggever Mick van Wely tegen EditieNL. "Ze observeren mensen in opdracht van een crimineel." Vervolgens laten de criminelen de geobserveerde persoon liquideren. "Het is een kopie van wat er in Zuid-Amerika al veel gebeurt."

Deze manier van werken hebben we ook in Nederland al eerder gezien. Zo werden advocaat Derk Wiersum, misdaadjournalist Peter R. de Vries en spyshopmedewerker Ronald Bakker ook in de gaten gehouden door spotters. Zij werden vervolgens vermoord. 

De spotters van Mark Rutte zijn op tijd opgemerkt. "Ze worden veelal gezien door oplettende mensen, zoals beveiligers of de politie. Die herkennen personen die zich op verdachte plekken ophouden", vertelt Van Wely. "Ook technische middelen helpen mee, denk aan camera's die kentekens registreren. Als je een bepaalde auto aan een crimineel kan linken en en die vervolgens vaak in de buurt wordt gespot, dan is dat verdacht." 

Afwijkingen

Rutte heeft waarschijnlijk niet zelf gemerkt dat hij geobserveerd werd. Het spotten vindt immers plaats op de achtergrond en is daarmee erg subtiel. Toch is er volgens opsporingsdeskundige Leen van der Plas een manier waarop een spotter mogelijk te herkennen is. "Je moet kijken naar de omgeving. Eerst kijk je naar de norm: wat is normaal in zo'n situatie?", legt hij uit. "Vanuit die positie kun je kijken wat opvalt en wie er van die norm afwijkt. Dat heet Predictive Profiling.

Verder kunnen deskundigen, zoals beveiligers, een bepaald onderbuikgevoel hebben. "Soms heb je een vreemd gevoel bij iemand of bij een situatie", zegt Van der Plas. "Dat moet je serieus nemen."

Leen EditieNL

Bron:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5256624/rutte-geobserveerd-spotters-hoe-herkend-beveiliging

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven