« Terug naar overzicht

Spionage in Nederland? Welnee......

Spionage opleiding SoSecure.jpegmei 2023

Boudewijn de Groot heeft er ooit een protestsong gemaakt met de tekst, Weltrusten meneer de president. Tegenwoordig zou zijn muzikale bijdrage als reactie op onderstaande post vast iets met La La Land zijn geweest.

Een Griekse eigenaar Nikolaos Bogonikolos (59 jaar) van een Grieks defensiebedrijf ARATOS group met vestigingen in Nederland in het Brabantse Rijen  en het bedrijf Force App in Den Haag is op 9 mei 2023 in Parijs aangehouden vanwege spionage en wacht op uitlevering aan USA.

Hij wordt verdacht van samenzwering, fraude en smokkel van militaire goederen naar Rusland. Hij werkte samen met Russische geheime diensten, schrijft de Amerikaanse aanklager.

Op de website van NIDV staat dat FORCE APP (https://www.forceapp.eu) partner is van de Haque Security Delta (#HSD). Bron NOS.

ForceApp BV is a dynamic SME that implements leading-edge technologies aiming at providing effective homeland security & defense solutions.

Overigens als je daarop zoekt of klikt is of de website offline gehaald of alles is van de website verwijderd.

Den Haag Centraal publiceerde op 25 mei 2023 hier een ARTIKEL over, Danny Pronk, inlichtingen- en spionage expert bij SoSecure werkte hieraan mee.

Aratos, een groep bedrijven die satelliettechnologie ontwikkelt, is per direct geschorst als lid van de koepel van Nederlandse defensiebedrijven NIDV, blijkt uit een bericht aan de leden. „Een mol midden in de Nederlandse defensie-industrie”, zegt een van de leden.

Spionage SoSecure

Wapens van de volgende generatie

Volgens de Amerikaanse justitie gaat het om een ernstige zaak. „De beklaagde en zijn Aratos-groep speelden dubbelspel terwijl ze ogenschijnlijk opereerden als een defensie-aannemer voor de NAVO en andere bondgenootlanden. Ze hielpen de oorlogsinspanningen van Rusland en Russische ontwikkeling van wapens van de volgende generatie”, schrijft de Amerikaanse aanklager Breon Peace in een verklaring.

De doorgespeelde geheimen hebben te maken met hoogwaardige technologie, halfgeleiders die gebruikt worden bij cryptografie, maar ook voor het testen van nucleaire wapens. Aratos houdt zich bezig met aardobservatie en het gebruik van satellieten voor militaire doeleinden, met blockchain-technologie en kunstmatige intelligentie.

’Instructies uit Moskou’

De FBI kwam de Griekse eigenaar Nikolaos Bogonikolos (59) op het spoor als pion van de Russen. Hij had gegoogled met zoektermen als ’Nederland illegale export Rusland’. Ook de Nederlandse overheid hielp bij zijn aanhouding, stelt justitie in de VS.

De Griek zou rond 2017 zijn geronseld als Russische spion. In een e-mail wordt hem gevraagd ’alleen’ naar Moskou te komen ’aangezien de agenda heel gevoelig zal zijn’. Hij kreeg instructies over hoe hij de Amerikanen moest misleiden door te beweren dat Aratos de eindgebruiker zou zijn van gevoelige Amerikaanse technologie en dat die niet bedoeld was voor de ontwikkeling van wapentuig maar voor toeristische schepen in Nederland. In werkelijkheid stuurde hij geheime apparatuur door naar Rusland, zo luidt de aanklacht in de VS.

„De beklaagde en zijn bedrijf hebben niet alleen de Amerikaanse wet overtreden”, stelt een agent van het Bureau of Industry and Security (BIS), „maar ook de Russische illegale aanvalsoorlog verder ondersteund door de ontwikkeling van ontwrichtende technologieën.”

Spionage NIDV

Schorsing

Aratos maakte deel uit van de koepel van Nederlandse defensiebedrijven, de NIDV.

Directeur Hans Huigen schrijft aan de leden: „Ik heb de Nederlandse vertegenwoordiger van dit bedrijf geïnformeerd over mijn beslissing om het bedrijf te schorsen als deelnemer van de NIDV en van alle activiteiten die (mede) door NIDV georganiseerd worden. Ik hoop en verwacht dat u met mij van mening bent dat een schorsing, gegeven de aard en ernst van de verdenkingen, voor nu op z’n plaats is.”

Aratos Spionage Intelligence

Aratos was niet bereikbaar voor commentaar. De website van het bedrijf was woensdagavond onbereikbaar en uit de lucht gehaald. https://www.aratos-systems.com

Meer weten over spionage?

Kijk dan op de website van SoSecure en volg deze LINK.

Bel gerust als je eens vrijblijvend en discreet wil spreken hoe je Spionage kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen. 

Meer Blogs over Spionage

Spionage op de universiteiten?

Bron: Telegraaf en NOS

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1319919016/baas-van-brabants-defensiebedrijf-opgepakt-voor-spionage-rusland?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp

https://nos.nl/artikel/2475550-eigenaar-nederlandse-bedrijven-in-vs-aangeklaagd-voor-smokkel-militaire-goederen-naar-rusland

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven