« Terug naar overzicht

Onthullende gesprekken: Hoe CCE de Beveiliging Transformeert

CCE.jpgokt 2023

In deze blog gaan we dieper in op een innovatie die de manier waarop we naar beveiliging kijken volledig verandert: de Controlled Cognitive Engagement (CCE) techniek. Het is een paradigmaverschuiving hoe we interacties met bezoekers benaderen, bedoeld om een naadloze klantvriendelijk ervaring te bieden aan eerlijke bezoekers, terwijl de gevalideerde methodiek van gespreksbenadering subtiel uitdaagt wie mogelijk een bedreiging vormt.

Navigeren door het cognitieve landschap

CCE is gebaseerd op een fundamenteel principe: individuen met kwaadwillige bedoelingen zullen waarschijnlijk misleiding gebruiken wanneer ze worden ondervraagd. Eerlijke bezoekers daarentegen nemen deel aan wat aanvoelt als een natuurlijk en vriendelijk gesprek. De beveiligingsmedewerker orkestreert deze interactie, sturend naar vooraf bepaalde waarschuwingsindicatoren, psychologische en praktische doelen om een juiste beslissing te nemen.

Een gesprek vanuit een gedachte

Het CCE-interview ontvouwt zich in drie aktes. Akte één: het opbouwen van een band. Het lijkt op een zachte opening, waar bezoekers reageren op onschuldige, universeel te beantwoorden vragen. Dit zet de toon en creëert een acceptatie voor de diepere informatie uitwisseling die gaat komen.

Akte twee brengt ons dieper. Door vooral open vragen vanuit de TED methodiek te presenteren, die zijn afgestemd op elke bezoeker, halen proactieve beveiligers verhalen naar boven die cruciaal zullen zijn in de volgende fase: het toetsen van de geloofwaardigheid. Hier wordt de kracht van het verhaal op de proef gesteld om een dreigingsbeslissing te nemen.

Waarheid scheiden van de verbeelding

Proactieve beveiligers of profilers behoren getraind te zijn om de nuances in gedrag en gesprekken op te merken die bedrog verraden. Ze kijken naar verschuivingen in de diepgang van antwoorden, inconsistenties en kennishiaten. Het is de kunst om te begrijpen wat onuitgesproken blijft en achter de intentie te komen van hetgeen je hebt opgemerkt.

Een Creatief Scenario

Stel je voor dat een bezoeker beweert een doorgewinterde sushi-chef te zijn. De proactieve beveiliger begint met een vriendschappelijke vraag om de conversatie te starten: "Wat is jouw favoriete sushirol om te maken?" De bezoeker begint te praten over een verfijnde sushirol die ze zogenaamd vaak heeft bereid.

In de informatie verzamelingsfase gaat de agent verder: "Kun je ons vertellen over de meest unieke sushi-ervaring die je ooit hebt gehad?" De bezoeker begint een fantasierijk verhaal te vertellen over het bereiden van sushi voor een beroemde Hollywood-ster tijdens een exclusieve privébijeenkomst.

Nu komt de test. De agent stelt een gerichte vraag: "Welke specifieke ingrediënten gebruik je om de perfecte Wasabi te maken?" De bezoeker raakt in de war, begint willekeurige ingrediënten op te noemen en lijkt overduidelijk te liegen, aangezien Wasabi geen ingrediënt heeft.

Dit voorbeeld toont hoe het CCE-systeem de inconsistenties en kennisgaten in het verhaal van de bezoeker kan identificeren, waardoor het mogelijk wordt om te onthullen wanneer iemand liegt. Deze techniek helpt de beveiliging om potentiële bedreigingen het liefst in een vroegtijdig stadium te ontdekken.

Oordeel en waakzaamheid

Na een reeks van deze intrigerende gesprekscycli maakt de profiler of proactieve beveiliger een berekende inschatting van het risico dat de bezoeker vormt. Het is een methode die de organisatie veilig houdt, terwijl de integriteit van de ervaring van bezoekers behouden blijft.

Onthoud dat onder een vriendelijk gesprek, soms een briljante strategie schuilt, klaar om mogelijke bedreigingen te ontmaskeren. Blijf waakzaam, blijf veilig, en onthoud: in een wereld van gesprekken zijn sommigen meer dan ze lijken.

Wil je meer weten van deze methodieken en zelf de kracht hiervan gaan ervaren?

Informatie over de opleiding

De volgende opleiding Predictive Profiling vindt plaats op de onderstaande data: 

 1. 23 februari 2024
 2. 01 maart 2024
 3. 15 maart 2024
 4. 22 maart 2024
 5. 05 april 2024
 6. 12 april 2024
 7. 26 april 2024
 8. 10 mei 2024 (inhaal college)
 9. 17 mei 2024 (examen) 

De post hbo-registeropleiding Predictive Profiling bestaat uit acht lesdagen en wordt gehouden op de locatie De Meern (Utrecht), Rijnzathe 8. De cursustijden zijn van 09.30 uur tot 16.00 uur.

Onze locatie in De Meern (Utrecht) beschikt over een groot parkeerterrein waar u gratis kunt parkeren. Komt u met het openbaar vervoer, klik dan hier voor de routebeschrijving.

Inhoud programma

Predictive Profiling is een proactieve beveiligingsmethodiek om een mogelijk crimineel of terroristische actie al in een vroeg stadium te ontdekken en te categoriseren, gebaseerd op de analyse van waargenomen gedrag, informatie, situatie of voorwerpen.

 • Introductie & Methoden en Technieken van Predictive Profiling
 • Methoden & Technieken van Red Teaming
 • Verdachte Indicatoren en Analyse Methoden & Technieken
 • Security Intelligence methoden
 • Leugendetectie en Security Questioning; Wetenschap en Praktijk
 • Controlled Cognitive Engagement (CCE) NIEUW
 • Radicalisering en Jihadisme
 • Methoden en Technieken van Security Questioning en Security Intelligence
 • Examentraining en Oefententamen
 • Operationele Red Teaming oefeningen op een hoof risico locatie in Nederland
 • Facultatieve Inhaaldag
 • NIEUW in de opleiding is linguïstisch profileren en analyseren 

Contact

Wilt u zich inschrijven voor de post-hbo opleiding Predictive Profiling? Klik dan op de link, of neem contact op met w.leeuwenkamp@sosecure.nl en vraag om aanvullende informatie over de opleiding of onze andere consultancyproducten.

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven