« Terug naar overzicht

Inzicht in Actuele- en Toekomstige Terreurdreigingen

CTER.jpgdec 2023

Op 8 december 2023 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Parijs aangescherpt vanwege de terreurdreiging. Het ministerie adviseert om rekening te houden met mogelijke nieuwe gewelddadige aanvallen. Dit besluit volgt op een recente steekpartij waarbij een Duitse toerist omkwam en twee anderen gewond raakten. De verdachte stond op de terreurlijst en was eerder veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag. Het dreigingsniveau in Frankrijk was al hoog sinds de moord op een docent in oktober (NOS, 8 december 2023).

Ook in Nederland is het dreigingsniveau verhoogd van niveau 3 (aanzienlijk) naar niveau 4 (substantieel) vanwege het aanzienlijk toegenomen risico op een aanslag. Dit betekent dat er een reële kans is op een aanslag in Nederland. Dat is voor het eerst in 4 jaar. Aalbersberg (NCTV) geeft aan dat de verhoging is gebaseerd op een optelsom van ontwikkelingen. Met name de dreiging vanuit het jihadisme, de radicaal-islamitische ideologie die oproept tot een "heilige oorlog tegen ongelovigen", is aanzienlijk toegenomen. Belangrijke factoren hierbij zijn de oorlog tussen Hamas en Israël, Koranschendingen in verschillende Europese landen en de oproepen tot aanslagen door terroristische organisaties zoals IS en al-Qaida (Website NCTV, 2023).

Wil je dieper inzicht krijgen in de dynamiek van terrorismebestrijding? Overweeg onze post-hbo opleiding Radicalisering en Terrorisme. Deze opleiding, onderwezen door praktijkdeskundigen en wetenschappers, belicht actuele trends in Contra-Terrorisme Extremisme & Radicalisering (CTER). Je leert over de grenzen tussen activisme en extremisme, transnationale netwerken, en de rol van ISIS in Europa.

Van internationale tot nationale ontwikkelingen, behandelen we anti-overheidssentiment, extremisme en het accelerationisme. De opleiding biedt professionals praktische handvatten om kennis te verbreden en effectief toe te passen. Leer signalen van waarschuwing herkennen in overeenstemming met de Nederlandse contraterrorisme strategie.

Word een expert in het CTER-werkveld en draag bij aan een veiligere samenleving. Schrijf je hier nu in voor de post-hbo opleiding Radicalisering en Terrorisme en ontdek de cruciale rol die je kunt spelen in het bestrijden van extremisme.

Bronnen:

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven