« Terug naar overzicht

Dreigingsinschatting afschalen is lastig en Dreigingen inschatten is maatwerk!

Dreigingsinschatting Cobra.jpgmrt 2024

Het inschatten van dreigingen is geen standaardprocedure. Elk incident heeft zijn eigen unieke impact op de betrokkenen en vereist een zorgvuldige afweging van risico's en mogelijke maatregelen. De recente gebeurtenissen van de aanslagen tegen de Israëlische ambassade, Marktplaats, en een loodgietersbedrijf in Vlaardingen zijn hier treffende voorbeelden van. 

Dreiging tegen Marktplaats

Er is een dreigement geuit richting Marktplaats. Een ontevreden gebruiker van Marktplaats heeft gedreigd om naar het kantoor te komen en daar rond te gaan schieten. Vervolgens is het pand, waar ook het Financieel Dagblad (FD) en BNR Nieuwsradio waren gevestigd geëvacueerd. De dreiging leek concreet omdat de persoon volgens bronnen vuurwapengevaarlijk zou zij, dit resulteerde in directe dreiging voor de veiligheid van de medewerkers[1].

Dreigingsinschatting marktplaats

Aanval op de Israëlische Ambassade

Op 21 maart is er ook een brandend voorwerp naar de Israëlische ambassade gegooid. Gelukkig zijn hier geen gewonden gevallen, wel is er lichte schade aan het gebouw toebracht. De ambassade stond al onder verhoogde bewaking vanwege eerdere dreigingen. Het incident onderstreept het belang van veiligheidsmaatregelen en analyseren van de dreigingsomgeving en potentiële kwetsbaarheid van het pand[2].

Aanslagen in Vlaardingen

Sinds april vorig jaar zijn er twaalf aanslagen met zwaar vuurwerk geweest op panden van een loodgieter uit Vlaardingen. Dit aanslagen werden gepleegd bij zijn bedrijfspand, op bedrijfsauto's en bij zijn woning. Een paar dagen na het afschalen van de beveiliging is er bij het huis van een loodgieter uit Vlaardingen opnieuw een explosie geweest. Ditmaal zonder schade aan het huis. De bewoners en omwonenden maken zich grote zorgen om hun veiligheid.

De herhaling van de aanvallen juist na het afschalen van beveiligingsmaatregelen, illustreert de uitdagingen bij het beheren van langdurige dreigingen. Het correct inschalen van beveiligingsmaatregelen vereist een grondige analyse van de dreiging. De dreigingsinschatting heeft gevolgen voor de maatregelen die genomen worden en de daarbij komende financiële en operationele overwegingen. 

Dreigingsinschatting politie 

Eenvoudige verkrijgen van (vuurwerk)bommen

De stijging in het aantal aanslagen met vuurwerkbommen, er zijn dit jaar zijn al meer dan 250 aanslagen gepleegd[1]. Laat zien dat de potentie, oftewel de mate waarin een dreiger de kennis en middelen heeft om een gebeurtenis te laten plaatsvinden eenvoudiger aanwezig is. De aanslagen worden door voornamelijk vrij jonge daders gepleegd die deze excessieve geweldsdreiging niet schuwen. Ze kunnen eenvoudig via telegram deze bommen bestellen.  

Kennisdocument Dreigingsinschatting aanvragen

Vraag het kennisdocument Dreigingsinschatting via het contactformulier op de website. Het is geheel vrijblijvend en geeft u al een goed inzicht over de methodieken om te komen tot een gedegen dreigingsinschatting.

Volg ook onze post-hbo opleiding methodiek dreigingsinschatting en leer inschattingen maken en onderbouwen vanuit een gestructureerde methodiek.

 

Lees meer nieuwsartikelen over dreigingsinschatting van de NOS.

Datum 21 maart 2024 https://nos.nl/artikel/2513652-woning-loodgieter-vlaardingen-gesloten-meer-politiesurveillance

Datum 21 maart 2024 https://nos.nl/artikel/2513595-na-afschalen-beveiliging-weer-explosie-bij-huis-loodgieter-vlaardingen

Datum 19 maart 2024 https://nos.nl/artikel/2513374-eis-van-2-5-jaar-cel-in-eerste-proces-over-aanslagen-op-vlaardingse-loodgieter

Datum 19 januari 2024 https://nos.nl/artikel/2505470-bewoners-vlaardingen-bezorgd-over-terugkeer-loodgieter-na-reeks-aanslagen

Datum 13 december 2023 https://nos.nl/artikel/2501395-weer-een-explosie-in-vlaardingen-nu-bij-garage-van-loodgieter

Datum 12 december 2023 https://nos.nl/artikel/2501283-verdachte-aangehouden-voor-aanslag-bij-loodgieter-vlaardingen

Datum 20 september 2023 https://nos.nl/artikel/2491116-ook-buiten-de-grote-steden-en-bij-gewone-ruzies-vaker-explosieven-gebruikt

FOTO'S AFKOMSTIG VAN NOS

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven