« Terug naar overzicht

Informatiesamenwerking en het Kenniscentrum Security Intelligence (KSI)

mrt 2018

De afgelopen twee weken is het weer 'raak' met de koperdiefstal. Het metaal wordt gestript alsof het goud is. Nadat op 12 maart voetbalvereniging Geuzen-Middenmeer was kaalgeplukt (de buit was nog geen honderd euro) was een week later A.V.V. Zeeburgia aan de beurt. De prijsstijging van koper in de afgelopen 5 jaar heeft geleid tot een run onder criminelen naar dit nieuwe 'goud'.

Waar eerst de spoorwegen en zendmasten de voornaamste doelwitten waren is te zien dat kopercriminelen hun aandacht verplaatsen in de richting van andere sectoren. In 2012 was dierentuin Artis niet meer veilig en ook in de kunstsector is de trend om grondstoffen te stelen niet onopgemerkt gebleven. Dieven stelen grote kunstwerken om deze om te smelten zodat ze onopgemerkt kunnen worden verkocht. Bliksemafleiders, pijpleidingen, kunstwerken, hoogspanningskabels: niets is te gek.

Had de diefstal niet voorkomen kunnen worden door gebruik te maken van preventieve (of proactieve) beveiligingsmaatregelen? Waarschijnlijk wel, maar hoe is het mogelijk om op dreigingen die in één sector plaatsvinden te anticiperen in andere sectoren? Kunnen deze dreigingen niet beter worden verkleind, ontkracht of voorspeld?

Het Kenniscentrum Security Intelligence (KSI) biedt hiertoe de mogelijkheid. Het Kenniscentrum Security Intelligence maakt dreiging- en trendanalyses door gebruik te maken van databases. Deze databases zijn sectoraal opgebouwd en uitgebreid door gebruik te maken van kwantitatieve en kwalitatieve intelligence analysetechnieken (zoals Red-TeamingProtective IntelligencePredictive Profiling en OSINT). Deze kunnen aan elkaar worden gekoppeld zodat er pan-sectorale informatiesamenwerking plaatsvindt. Op deze manier kunnen Modus Operandi (MO's) in één sector worden gelinkt aan andere sectoren zodat organisaties kunnen anticiperen op toekomstige dreigingen. Tevens is de informatie uitwisseling die hierdoor geanonimiseerd binnen één sector kan plaatsvinden van een enorme meerwaarde voor deelnemende partijen.

Iedereen heeft baat bij de 'lessons-learned' van andere partijen, zonder dat partijen enige gêne ondervinden ten opzichte van de eventuele missers die ten grondslag liggen aan de nieuwe inzichten in security.

Koperdiefstal is niet de enige vorm van criminaliteit waar verplaatsing van de dreiging naar verschillende sectoren plaatsvindt. In de nucleaire sector is al lange tijd bekend dat het transport van radioactief afval vele dreigingen kent, maar laatst in Mexico bleek dat nu ook ziekenhuizen een reëel doelwit zijn geworden voor nucleaire criminaliteit. Tigerkidnapping is weer een andere vorm van criminaliteit waar in het verleden gebruikte MO's nu verschuiven naar andere sectoren. Waar in het verleden de IRA mensen onder druk zette om bommen te plaatsen onder auto's van hooggeplaatste Britse ambtenaren, wordt de methodiek tegenwoordig gebruikt om banken of grote diamantcorporaties te overvallen.

Het Kenniscentrum Security Intelligence zal zich de komende tijd verder ontwikkelen en u wordt op de website vanSoSecure op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Als u meer interesse heeft naar het Kenniscentrum Security Intelligence, of andere dienstverleningen kunt u natuurlijk altijd bellen voor een afspraak bij SoSecure, of één van de WhitePapers downloaden.

W.F. (Willem) Leeuwenkamp

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven