« Terug naar overzicht

SoSecure vliegt Leugenexpert in uit London

SoSecure-vliegt-Leugenexpert-in-uit-London.jpgdec 2018

Waarom is het detecteren van leugens een onderdeel van de opleiding predictive profiling? Dit omdat je het kunt toepassen bij de methode 'security questioning'; het klantvriendelijk stellen van vragen om achter de intentie van het waargenomen afwijkend gedrag te komen. Hier ligt het grote voordeel van Profilers ten opzichte van technische beveiligingsmiddelen zoals camera's en detectiepoortjes; een Predictive Profiler kan de intentie achterhalen en richt zich niet alleen op de middelen van de tegenstander. Daarnaast kan de profiler gebruik maken van het detecteren wanneer iemand liegt of de waarheid spreekt.

Wij zijn bij SoSecure erg enthousiast over Bennett Kleinberg als nieuwe gastdocent in onze post HBO opleiding predictive profiling. Op vrijdag 26 oktober is hij speciaal vanuit Londen naar Aerdenhout gekomen om les te geven aan de deelnemers van de opleiding Predictive Profiling.

Wie is Bennett Kleinberg?

Bennett Kleinberg is assistant professor in Data Science op University College London in het Department of Security and Crime Science en het Dawes Centre for Future Crime. Hij promoveerde op het gebied van grootschalige en geautomatiseerde detectie van leugens over intenties. Zijn huidig onderzoek richt zich op het gebruik van computationele methodes voor geheugendetectie en op het anticiperen en voorkomen van nieuwe vormen van misdaad (bijv. cryptocurrency fraude, online hatespeech). Verder onderzoekt hij hoe menselijk beslissingsvermogen optimaal geïntegreerd kan worden met kunstmatig intelligentie systemen om bijvoorbeeld leugens te ontdekken of bedreigingen te identificeren.

Schermafbeelding 2021-04-30 om 08.58.10

Register opleiding Predictive Profiling

Bennett Kleinberg legt uit dat er twee grote paradigma's zijn als het gaat om leugendetectie. De eerste is stress-gebaseerde leugendetectie, deze verondersteld een relatie tussen het hebben van stress en liegen. De tweede is cognitie-gebaseerde leugendetectie, die uitgaat van een verschil in moeilijkheid tussen liegen en de waarheid spreken. Beide paradigma's zijn uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden, zodat de kandidaten dit konden betrekken op hun eigen dagelijkse werkzaamheden. Aan het einde van de les heeft er een praktijkoefening plaatsgevonden omtrent interviewtechnieken. Hoe stel je vragen om erachter te komen of iemand liegt? De kandidaten kregen tips over hoe je dit kunt toepassen tijdens een security questioning.

De Europese Unie zet omstreden AI-leugendetector in bij grenscontrole

In November is er een artikel verschenen in de Volkskrant omtrent kunstmatige intelligentie. De Europese Unie wil met behulp van een intelligent controlesysteem immigranten bij de drukke Europese grenzen gaan tegenhouden. Een robot zal vragen stellen als: 'Wat is het doel van uw reis? Wat zit er in uw koffer? Waarom heeft u alleen handbagage mee?' (Verhagen, 2018). Het systeem zal uit de stroom van 700 miljoen mensen die jaarlijks de buitengrenzen van Europa passeren, de illegale immigranten kunnen selecteren.

Het systeem analyseert zogenoemde micro-expressies van de reizigers om na te gaan of ze liegen. Kleinberg en Verschuere, hoofddocent forensische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, stellen dat non-verbale signalen, zoals micro-expressies, helemaal niets zeggen over de vraag of iemand liegt of niet. Er bestaat geen enkele wetenschappelijke fundering voor de methoden die nu gebruikt gaan worden.' Bennett Kleinberg stelt: 'Dit kan leiden tot de implementatie van een pseudowetenschappelijke grenscontrole'.

Klik hier om het gehele artikel te lezen.

SoSecure-vliegt-Leugenexpert-in-uit-London-3

Trots op de samenwerking!

Alle deelnemers van de opleiding Predictive Profiling waren ontzettend enthousiast naar aanleiding van het college van Bennett Kleinberg. De aangeleerde interviewtechnieken zijn goed toepasbaar in de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast is het voor hen makkelijker geworden om een inschatting te maken of iemand liegt of de waarheid spreekt. SoSecure heeft dit gastcollege als erg succesvol ervaren en is dan ook dankbaar dat Bennett Kleinberg speciaal uit Engeland is gekomen om de kandidaten iets bij te brengen omtrent leugendetectie.

Dit college zal als vaste waarde worden opgenomen in de register opleiding predictive profiling te meer omdat het een goede balans geeft tussen de wetenschap en de praktijk. Het geeft een wetenschappelijke onderbouwing op de zin en de onzin van leugendetectie en micro expressies. Juist deze combinatie is de bedrijfsvisie zoals SoSecure heeft en noemt deze visie praktijk gestuurde wetenschap.

Datum 4 december 2018
M. Rutten

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven