« Terug naar overzicht

Van Herkennen naar Handelen

Van-Herkennen-naar-Handelen.jpgokt 2014

Het herkennen van afwijkend gedrag is niet het meest ingewikkelde onderdeel van de Predictive Profiling methodiek. Iedereen heeft een bewustzijn van wat 'normaal' gedrag is op een bepaalde locatie, en het gericht herkennen van afwijkingen is goed te trainen. De angel van preventie zit in de adequate en effectieve handeling van een profiler nadat hij of zij het afwijkende gedrag heeft herkend. Een recent artikel in Security Today brengt het grote belang van het handelen op herkenning nog eens aan het licht.

Dat een aantal van de plegers van de terroristische aanval op de Twin Towers op 11 september 2001 al eerder waren gezien en gerapporteerd aan de Federal Aviation Administration (FAA) was al langer bekend. In een recent artikel van Security Today wordt er beweerd dat de terroristen (waaronder Mohammed Atta) ook zijn herkend op basis van hun afwijkende gedrag ook door een medewerker van luchthaven Logan in Boston een aantal maanden voor de aanslag.

Stephen J. Wallace, een techneut die reeds 17 jaar werkzaam was op de luchthaven en derhalve goed op de hoogte was van het normgedrag aldaar, zag een aantal mannen zich zeer afwijkend gedragen. De drie heren namen  gedurende zeker 45 minuten foto- en video opnamen van een boardende vlucht naar Washington D.C.

Toen Wallace uiteindelijk de heren benaderde met een vraag over hun bagage raapten ze deze bijeen en snelden naar een ander beveiligingscheckpoint. Wallace waarschuwde de beveiliging, maar deze ondernam niets, ook al waren ze volledig bevoegd om eenieder te onderzoeken op de luchthaven.

Wat het voorval nog erger maakt is dat een aantal maanden eerder vanuit de overheid werd bericht dat Al-Qaeda terroristen als bekende MO hadden dat ze intensieve surveillance uitvoerden voor een aanval.

Dit voorval stipt verder aan dat het van groot belang is dat er niet alleen kennis is van afwijkend gedrag en de MO's van de tegenstander (bijvoorbeeld door Red Teaming of Informatiesturing) maar dat er ook duidelijke instructies zijn over de vervolgstappen en handelswijzen wanneer dergelijke verdachte indicatoren geïdentificeerd worden.

Herkennen is niet genoeg, er dient ook gehandeld te worden. Voor Mohammed Atta en de zijne zijn we nu te laat, maar als we allemaal proactief gaan handelen in onze beveiliging, wie weet wat we dan kunnen voorkomen?

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven