« Terug naar overzicht

NOKAS eerste Noorse beveiligingsorganisatie getraind in proactieve beveiliging

NOKAS-eerste-Noorse-beveiligingsorganisatie-getraind-in-proactieve-beveiliging.jpgmrt 2015

SoSecure heeft in de week van 22 februari jl. twintig beveiligingsmedewerkers van het beveiligingsbedrijf NOKAS in Noorwegen als eerste getraind in proactieve security en de OGRI methodiek.

NOKAS is één van de grootste beveiligingsbedrijven in Noorwegen en heeft daar onlangs G4S overgenomen. NOKAS bedient nagenoeg alle sectoren, waaronder ook de culturele sector.

(OGRI staat voor Observatie, Gedragsherkenning, Risicoanalyse en Interventie)

NOKAS-eerste-Noorse-beveiligingsorganisatie getraind-in-proactieve-beveiliging

Beveiligingscontract Munch Museum

Nokas heeft  een nieuw contract afgesloten met het Munch Museum in Oslo waarbij de voorwaarde is gesteld dat de beveiligers die Nokas gaat leveren, proactief moeten beveiligen in de wijze waarop dat al in de culturele sector in Nederland gebeurd.

Het Munch museum heeft in 2014 zijn eigen beveiligingsmedewerkers door de heer Dick Drent van SoSecure (voormalig hoofd beveiliging & corporate security manager van het Van Gogh Museum) laten opleiden en trainen in proactief beveiligen, genoemd de OGRI methodiek. Het Munch museum eiste dat de ingehuurde beveiligers van Nokas ook op de proactieve beveiligingsmethodiek opgeleid en getraind zouden worden.

Proactieve kwaliteit voor Nokas Noorwegen

Nokas  wil de kwaliteit van beveiligen in Noorwegen naar een hoger plan tillen, niet alleen in de culturele sector maar in alle  sectoren, waarbij proactieve veiligheid, het voorkomen van incidenten, de nieuwe norm moet worden.

Nokas heeft contact gezocht met SoSecure en al gauw was er een overeenkomst gesloten om een pilot te draaien met 20 beveiligers die werkzaam zijn in de museale sector. De doelstelling  van deze specifieke opleiding was om proactieve veiligheid te introduceren, een veranderde mind-set te creëren, van reactief naar proactief beveiligen en de mensen te trainen in de OGRI methodiek.

Nokas heeft een eigen opleidingsinstituut en de secundaire doelstelling van deze pilot was er op gericht om te onderzoeken of  proactieve veiligheid, zoals die vanuit de visie en werkwijze van SoSecure wordt uitgerold, past binnen de werkwijze in de beveiliging in Noorwegen.

Tijdens de opleiding en de trainingen waren observanten van het eigen opleidingsinstituut en vertegenwoordigers van uit het management van Nokas aanwezig.

De feedback, direct  na de training van de 20 studenten alsmede van de projectleider en de observanten van Nokas was zeer positief. Proactieve veiligheid  als nieuwe standaard is door Nokas omarmt en de OGRI methodiek, met name het interactief trainen in de praktijk en vooral het werkelijk uitvoeren in een voor het publiek  open museum (“real life setting exercises”)  is als zeer waardevol ervaren.

Schermafbeelding 2021-04-30 om 10.55.42

Schermafbeelding 2021-04-30 om 10.55.57

Met name de 20 studenten,  die OGRI leerden te gebruiken en op zoek gingen naar de verdachte indicatoren van afwijkend gedrag , passend binnen de vastgestelde dreiging in die omgeving en vervolgens, met gebruik van hospitality en goede gesprekstechnieken probeerden de dreiging te ontkrachten, gaven aan dat dit een andere manier van werken is en veel meer uitdaging biedt dan het reactief wachten op incidenten. De mind-set was duidelijk veranderd, al na een dag training.

Doorlopende leerlijn Proactieve beveiliging naar Noorwegen "Security Excellence"

Direct na deze opleiding kwam vraag om meer training en opleiding in de toe te passen methodiek. De feedback maakte duidelijk dat dit de eerste stap was op weg naar proactieve veiligheid, waarin verdieping van de OGRI methodiek ook de groei naar, en toepassing van,  Security Profiling  en Predictive Profiling in zicht kwamen.

Al met een al een zeer positieve ontwikkeling  waarin Nokas en SoSecure gaan onderzoeken wat de verdere mogelijkheden zijn om een op maat gemaakte opleiding voor Noorse beveiligingsstandaarden te kunnen ontwikkelen gelijk aan de door SoSecure ontwikkelde doorlopende leerlijn Proactieve beveiliging : "Security Excellence"  in Nederland.

Proactieve veiligheid is aangekomen in Noorwegen en zal daar nooit meer weg gaan !

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven