« Terug naar overzicht

SoSecure ondersteunt de Koninklijke Marechaussee met de implementatie van Predictive Profiling, Red Teaming en Controlled Cognitive Engagement.

SoSecure-ondersteunt-de-Koninklijke-Marechaussee.jpgaug 2017

Na de aanslagen in Parijs (2015), Nice (2016), Berlijn (2016), Brussel (2016) en Londen (2017) zijn ook in Nederland extra veiligheidsmaatregelen genomen. Leden van het peloton Hoog Risico Beveiliging (HRB) van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) worden bijvoorbeeld ingezet op locaties met een hoog risicoprofiel om aanslagen te voorkomen. SoSecure is gevraagd om vanuit haar specifieke expertise op het gebied van Predictive Profiling, Red Teaming en de klantvriendelijke interventie techniek Controlled Cognitive Engagement (CCE) trainingsoefeningen van de KMAR te ondersteunen en te begeleiden.

SoSecure-ondersteuntjpg

Voor dit doeleinde werden de leden van het peloton HRB van de KMAR in realistische dreigingssituaties op het station Den Haag Centraal afwijkend gedrag herkennen, dit gedrag koppelen aan een mogelijke dreiging en een interventie plegen zodat de dreiging in een vroeg stadium kon worden herkend en voorkomen. Op deze wijze realistisch trainen wordt Red Teaming genoemd. De Haagse Tram Maatschappij (HTM) heeft als partner bijgedragen om deze samenwerking tot een succes te maken. HTM leverde red teamers en medewerkers om het beeldmateriaal beschikbaar te stellen tbv educatie.

Een aantal medewerkers die door SoSecure zijn opgeleid in de Predictive Profiling methodiek (Beveiliger Plus) werden namelijk ingezet als Red Team. Daarnaast werden de locaties van de HTM beschikbaar gesteld voor de (de)briefing. Voor de Red Teamers was dit een goed leermoment omdat zij zich verplaatsten in de huid van de tegenstander en zelf konden ervaren hoe het is om in de schoenen van een kwaadwillende te staan.

Het doel van de Red Teaming oefening was trainen in vaardigheden van de Predictive Profiling methodiek. Afwijkend gedrag herkennen en op de juiste manier een interventiegesprek voeren met als doel om de dreiging te bepalen is lastig. Om hier beter in te worden is naast kennis, ervaring nodig.  Deze ervaring in het gebruiken van vaardigheden kan bij uitstek worden opgedaan door realistisch te oefening in de vorm van Red Teaming. Na de oefening kwamen de acteurs (het Red Team) en de leden van de KMAR (het Blue Team) bij elkaar en is de er uitgebreid geëvalueerd. Tijdens de evaluatie werd de methodiek van de klantgerichte interventietechniek CCE nogmaals uitgebreid besproken en geëvalueerd.

De Red Teaming oefening werd georganiseerd op een moment dat het station voor publiek toegankelijk was. Normale bezoekers en acteurs liepen door elkaar heen en de medewerkers van de KMAR wisten vooraf niet met hoeveel dreigingsscenario's zij te maken konden krijgen. Dit maakte dat de oefening zeer realistisch was en het zorgde ervoor dat het Blue Team alleen afwijkend gedrag kon letten en niet uiterlijke kenmerken.

Lees het volledige artikel over de samenwerking tussen SoSecure en de KMAR hier.

Koninklijke-Marechaussee

Red Teaming

Red Teaming is de praktijk van het analyseren van situaties vanuit het perspectief van de tegenstander. Red Teaming geeft u inzicht in de werkwijze van de opponent én in het weerstandsniveau van de organisatie. Dit inzicht kunt u gebruiken om beleidsbeslissingen aan te scherpen en daarmee de veiligheidsstructuur binnen uw organisatie te verbeteren.

Red Teaming kan op verschillende manieren worden ingezet en kan in elke vorm een grote toevoeging zijn voor uw organisatie. Ten eerste kan de weerstand van de organisatie worden bepaald doordat er een aanval op de organisatie wordt uitgevoerd vanuit het oogpunt van de opponent. Medewerkers krijgen in dit soort gevallen de mogelijkheid om aangeleerde Predictive Profiling technieken in de praktijk te gebruiken. Deze wijze van Red Teaming zorgt voor borging van aangeleerde competenties, motiveert en versterkt doordat het een vorm is van on-the-job training. Tegelijkertijd komen mogelijke hiaten in het veiligheidsbeleid van de organisatie aan het licht en krijgt de (security) manager inzicht in nog onbekende bedreigingen en kan daardoor beter geïnformeerd beslissingen nemen.

SoSecure leidt de Red Teaming Groep Nederland. Deze Red Teaming Groep fungeert als samenwerkingsplatform waarbinnen Red Teaming oefeningen voor en door professionals worden uitgevoerd. Wilt u zelf realistisch oefenen met behulp van de Red Teaming methodiek in uw organisatie? Wilt u lid worden van de Red Teaming Groep Nederland? Of wilt u deelnemen aan een van onze opleidingen op het gebied van Predictive Profling of Red Teaming?

Vraag dan hier vrijblijvend ons Kennisdocument Security Intelligence aan, of een van onze factsheets met informatie over de opleidingen.

Datum: 10 augustus 2017
Naam: Willem Leeuwenkamp
Contact: w.f.leeuwenkamp@sosecure.nl

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven