« Terug naar overzicht

Na jaren in de bijstand uitzicht op een baan in de beveiliging

Header - Na jaren in deapr 2019

Vlnr  Leen van der Plas geeft les in proactief beveiligen, Marcel Bok en Marijke de Vries-Wierstra. Foto Niels Westra

Het regionale dagblad 'Leeuwarden Courant' heeft een artikel geschreven omtrent de samenwerking tussen SoSecure en de gemeente Leeuwarden. SoSecure werkt samen met de Nederlandse gemeenten om mensen die in de uitkering zitten op te leiden als proactieve beveiliger en uiteindelijk aan een passende baan te helpen. Lees hieronder het artikel, geschreven door Ines Jonker.

Uit de uitkering in een baan. Dat is het doel van een traject in Leeuwarden, acht mensen hadden maandag de eerste dag van hun opleiding tot beveiliger.

Marijke de Vries-Wierstra uit Kollum werkte 23 jaar op verschillende tankstations in Friesland, tot haar contract afgelopen voorjaar niet werd verlengd. Sinds juni krijgt ze een WW-uitkering en was ze op zoek naar ander werk. ,,Ik wilde al een hele poos wat anders maar wist niet zo goed wat. Totdat ik een advertentie over dit traject voorbij zag komen. Ik zei tegen mijn man: dít is wat ik wil: beveiliger worden.'' 

De 42-jarige vrouw is een van de acht mensen die in september zijn begonnen met een traject van de gemeente Leeuwarden, Quick Uitzendburo, beveiligingsbedrijf All Above Security en opleidingsinstituut SoSecure. Door de handen ineen te slaan, willen ze mensen vanuit de uitkering (bijstand of WW) omscholen en helpen aan werk als verkeersregelaar of beveiliger.

Krantenknipsel - Na jaren in de

Opleiding betaald door gemeente

SoSecure verzorgt de opleiding, het beveiligingsbedrijf regelt stageplekken en als het examen met goed gevolg is afgelegd en het van beide kanten klikt, kunnen de beveiligers via Quick in dienst komen bij All Above. ,,Veel mensen die bij ons langs komen, willen wel graag beveiliger worden maar de opleiding vormt een financiële drempel'', zegt Erna Bos van Quick. De opleiding wordt betaald door de gemeente, het UWV en Quick.

Het beveiligingsbedrijf zit om mensen verlegen en heeft daarom alle belang bij nieuwe 'aanvoer'. ,,Er is veel behoefte aan beveiligers terwijl er veel krapte op de markt is. Dan kun je mensen elders in het land gaan zoeken of zelf gaan opleiden. Er is genoeg potentieel in Friesland'', vertelt André Roorda, directeur van All Above Security.

'Graag uit de uitkering'

Het UWV en de gemeente benaderden potentiële kandidaten, die vervolgens een motivatiegesprek hadden bij SoSecure. ,,We gaan voor langdurige uitstroom dus je moet echt gemotiveerd zijn. Er zijn mensen die de selectie niet doorkomen, maar de meesten willen echt graag uit de uitkering'', vertelt directeur Maurice Hop.

Het eerste deel van de opleiding zit er inmiddels op. Deze week doen de deelnemers examen als verkeersregelaar. Best een pittige cursus, vond Marcel Bok uit Leeuwarden. Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat hij het examen zal halen, net als zijn opleiders.

'Geen zin om thuis te zitten'

Bok, die sinds 2013 in de bijstand zit, is blij dat hij werd toegelaten tot het traject. ,,Ik wil al een hele poos de beveiliging in, maar had geen geld voor een opleiding.'' De 48-jarige Leeuwarder heeft intussen al de nodige ervaring opgedaan. ,,Ik ben al een tijdje steward bij SC Cambuur en vrijwilliger bij muziekcentrum Neushoorn. Ik heb geen zin om thuis te zitten en hoop hiermee uit de uitkering te komen.''

Bij Marijke de Vries was het nog even spannend of het UWV wilde meebetalen aan haar opleiding, maar tot haar opluchting gingen ze akkoord. ,,Ik heb er heel veel zin in, het duurt me allemaal al veel te lang.''

Klik hier om het originele artikel te lezen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze opleidingen omtrent MBO 2 BeveiligingBeveiliger PlusProactief Handhavenof Predictive Profiling? Neem dan direct contact met ons op. 

Meer behoefte aan een persoonlijk gesprek? Dat kan uiteraard ook via het contactformulier, wij nemen dan contact met je op en zullen in een persoonlijk gesprek luisteren naar jouw wensen en behoeften.

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven