« Terug naar overzicht

Herken de gezochte terrorist Salah Abdeslam, maar hoe doe je dat?

Herken-de-gezochte-terrorist-Salah-Abdeslam.jpgnov 2015

Weet jij wie deze man is? En nog belangrijker: zou je hem herkennen als je hem op straat tegen zou komen?

Salah Abdeslam is op dit moment de meest gezochte man ter wereld: de terrorismeverdachte ontkwam bij de aanslagen in Parijs en sindsdien wordt stad en land afgezocht om hem te vinden. Zijn foto is alom verspreid, maar is dat genoeg om hem ook te herkennen als hij voor je neus staat?

Schermafbeelding 2021-04-30 om 10.27.26

Ten onrechte verdacht

Vandaag nog kwam het nieuws naar buiten dat een Marokkaanse vrouw ten onrechte werd aangezien voor Hasna Ait Boulahcen, de vrouw die omkwam bij een politieactie in Saint-Denis. Allebei Marokkaanse vrouwen, allebei slank en allebei een hoofddoek. Maar toch echt twee verschillende personen.

"Dat het gaat om iemand met een andere etniciteit, maakt de herkenning nóg moeilijker", zegt psycholoog Job Boersma. Hij is gespecialiseerd in micro-expressie, leugendetectie en 'Facial Coding', het herkennen van gezichtsuitdrukkingen.

Kijk naar details

Volgens Boersma is het niet zo gek dat we gezichten van een foto niet goed herkennen. "Het zijn onbekende gezichten voor ons. Een gezicht herkennen we pas goed als we de mensen kennen, als we de details van hun gezicht ook kennen, ook als ze veranderen." Want iemand kijkt natuurlijk niet altijd op dezelfde manier als op een foto, en de kans dat ie precies dezelfde kleding aan heeft, is óók niet zo groot.

Ben je er toch op gespitst om iemand te herkennen, dan moet je je volgens Boersma focussen op specifieke details. "Bij Abdeslam zie je bijvoorbeeld dat hij vrij grote ogen heeft. Dat zijn voorhoofd vrij groot en kaal is, waardoor hij een jeugdig uiterlijk heeft. En dat zijn rechteroor raar is, een beetje een flapoor."

Herken-de-gezochte-terrorist-Salah-Abdeslam-2

Foto: Neal Conijn, Veiligheidsdeskundige SoSecure en het Kenniscentrum Security Intelligence

Wie gedraagt zich verdacht?

Zoek je meer in het algemeen naar iemand die kwaad in zin heeft? Dan heb je misschien iets aan de tip van professionele profilers. Zij doen niet anders. Neal Conijn van SoSecure leidt profilers op. Hij leert mensen vooral te kijken naar wat de norm is: hoe gedragen mensen zich normaal gesproken op een bepaalde plek of een bepaald tijdstip? "Door dat te weten, kun je herkennen wie daarvan afwijkt en wie zich daardoor verdacht gedraagt."

En dat kunnen wij allemaal, zegt Conijn. "Je kunt heel goed opletten in je eigen persoonlijke omgeving. Iedereen weet wat 'normaal gedrag' is in zijn eigen omgeving. Als iemand daarvan afwijkt, dan valt dat op." Maar het is niet de bedoeling dat we paranoïde worden, waarschuwt hij. "We moeten niet achter elke boom een beer zien. Maar extra alert zijn op afwijkingen is altijd goed."

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/herken-de-verdachte-maar-hoe-doe-je-dat

« Terug naar overzicht

Scroll naar boven